Društvo 0

28.05.2024.

10:53

Braća iz Beograda napravili "fabriku kiseonika" kod Čačka VIDEO

Stefan Drljača iz Beograda i njegov brat sami su zasadili čitavu jednu šumu od 70 ari na obroncima Ovčara.

Izvor: B92.net/TV Prva

Braća iz Beograda napravili "fabriku kiseonika" kod Čačka VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Stefan Drljača iz Beograda koji je u čačanskom selu Dučalovići pre nekoliko godina počeo da stvara fabriku kiseonika koja već danas ima obrise mlade šume i koju i dalje obnavlja novim sadnicama.

"Iako sad nije idealno vreme za sadnju, dobra stvar je što je ova smrča bila u saksiji sa busenom pa je neće mnogo remetiti što smo je sad presadili", rekao je Drljača.

Na parceli od 70 ari, više od 600 sadnica i oko 15 vrsta drveća ovaj neobičan momak o svemu je mislio i ništa nije prepustio slučaju.

"Zbog važnosti tog biodiverziteta da što više vrsta ovde posadimo opet gledajući da to budu vrste koje inače rastu kod nas kako ne bismo uveli neke vrste koje mogu da naštete ekosistemu. Zato ja kad negde otputujem umesto onih magnetića za frižider ja donesem neki žir, kesten i onda od njega napravim sadnicu i posadim u ovoj šumi i na taj način to drvo me uvek asocira na neko putovanje", objasnio je Drljača.

Pored blagodeti koje je priroda pruža Stefan je mislio i na lepotu krajolika kojima bi njegova šuma samo doprinela.

"Ono što me najviše privuklo da baš ovu livadu kupim je taj pogled koji se pruža sa nje, taj ovčarski amfiteatar, kablar, nekako baš volim da dođem ovde i ranije pre nego što je bila šuma volim da dođem da sedim, da uživam u pogledu, da razmišljam i da zamišljam kako će to sve jednog dana izgledati kada ovde poraste prava velika šuma", zaključio je Drljača.

Kako izgleda "fabrika kiseonika" na Ovčaru pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: