Društvo 0

17.05.2024.

11:47

Više ne moraju da idu za Beograd: Uvode se nove procedure u čačansku bolnicu VIDEO

U Angio sali čačanske Opšte bolnice uskoro se uvode nove procedure.

Izvor: B92.net/TV Prva

Više ne moraju da idu za Beograd: Uvode se nove procedure u čačansku bolnicu VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Očekuju se nove procedure kao što je OCT. 

"Procedura je poznata kao OCT, punog naziva optička koherentna tomografija. To je jedna intravaskularna imidžing metoda koja omogućava da postavljanjem posebnog katetera za tu namenu u krvni sud srca mi vidimo njegovu unutrašnjost, znači da vidimo da li je stent koji smo implantirali adekvatno pozicioniran, ako sumnjamo da li postoji disekcija zida krvnog suda, tromb u krvnom sudu ili aterosklerotski plakovi u zidu krvnog suda", rekao je Đorđe Mijajlović, specijalista interne medicine.

"Mi prošle godine smo uradili 1.100 koronarografija, 450 procedura implantacije stenta, negde 60 FFR-ova, ali najznačajniji od svega je da smo zbrinuli oko 200 pacijenata koji su imali akutni infarkt miokarda", rekao je Mijailović.

Kako je naveo, cilj je da ove godine ti brojevi budu i veći, oko 1.500 koronarografija i 600 procedura implantacije stenta.

Takođe, pacijenti više ne moraju nužno da idu u Beograd na lečenje.

"Mi zbrinjamo veliki broj pacijenata ovde, najveći deo procedura su urađene kod nas, dobili smo i FFR prošle godine, uradili smo negde 60 tih procedura, cilj je da ove godine broj FFR-ova bude veći, na čemu smo planirali oko 120 i cilj je da sve ono što možemo zbrinemo u našoj ustanovi", zaključio je Mijailović.

Još informacija iz Čačka pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Gradi se stanična zgrada na novoj BAS stanici

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je javni poziv za izgradnju stanične zgrade u okviru kompleksa nove autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu, a ponude se mogu poslati do 22. novembra.

8:20

22.10.2024.

1 d

Podeli: