Društvo 0

15.05.2024.

12:54

Radi se od jutra do mraka, ali nema odustajanja: Oni su domaćini za primer

Na području opštine Gornji Milanovac veliki broj domaćinstava uspešno se bavi poljoprivredom.

Izvor: RINA

Radi se od jutra do mraka, ali nema odustajanja: Oni su domaćini za primer
RINA

Podeli:

U teškim vremenima mnogi od njih nisu odustali od stočarstva, poput Nenada Strizovića iz sela Brđani. Da stočarstvo nije nimalo lak posao i da zahteva dosta odricanja i puno rada, ističe i sam domaćin.

"U našem domaćinstvu imamo dvadeset dva grla, radi se od jutra do mraka i nije lako. Ali,nema odustajanja u posao je uključena cela porodica. Subvencije koje dobijamo od strane opštine nam dosta znače. U planu je da sledeće godine konkurišemo i za projekte koji će unaprediti našu proizvodnju, kao što je projekat pametne štale", rekao je za RINU Strizović, vlasnik domaćinstva u Brđanima.

Lokalna samouprava, iz godine u godinu izdvaja sve veća sredstva za razvoj poljoprivrede milanovačkog kraja. Agrarni budžet za narednu godinu biće kreiran u cilju da se pomogne domaćinima da osavremene svoju proizvodnju, jer, kako ističe predsednik opšptine Gornji Milanovac, to je ključ uspeha i ono što je možda Srbiji danas najpotrebnije kada je u pitanju agrar.

"Ono što je u Evropi već zastupljeno, jesu pametne štale sa robotima koje umesto čoveka obavljaju poslove. Jedan robot može da opsluži sedamdeset pet grla, a za upravljanje robotom potreban je jedan čovek i to je nešto što je budućnost. To ne košta malo, ali opština je spremna da preuzme na sebe deo plaćanja same kamate na kredite, možda i deo kredita, tu je naravno i IPARD fond, ali i domaćini koji mogu sami da obezbede određena sredstva, kako bismo od dvadeset pet napravili pedeset grla i kako bi oni mogli da žive od toga", rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

On dodaje da će opština Gornji Milanovac nastaviti da povećava agrarni budžet i u godinama koje slede, kako bi podstakla mlade da se bave poljoprivredom, a postojećim poljoprivrednicima pomogla da uvećaju svoje prihode. Ove godine je opština opredelila 72.000.000 dinara direktnih subvencija poljoprivrednim proizvođačima.

"Raduje me to što su do sada domaćini aplicirali za kupovinu preko trideset traktora. U ovoj godini je kupljen jako veliki broj nove mehanizacije, što mi je posebno drago jer to znači da će nam sela ostati živa i da će domaćini sa područja naše opštine nastaviti da se bave poljoprivredom", naglasio je Kovačević.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: