Servisne informacije 0

27.06.2024.

16:59

Govor cveća: Margareta – simbol čistoće i nevinosti, ponovnog rođenja i večnog života

Među najšire zastupljenim cvećem u okviru vrtova, ali i cvetnih aranžmana su margarete. Margareta je takođe poznata kao margareta bela rada, ili pariska bela rada.

Izvor: B92.net

Govor cveća: Margareta – simbol čistoće i nevinosti, ponovnog rođenja i večnog života
JKP Pogrebne usluge

Podeli:

Margarit, francuska reč za belu radu, potiče od grčke reči margaron/margaritari, što znači "biser" – "biseri" i predstavlja simbol posvećenosti i strpljenja.

Veruje se da margareta odnosno bela rada postoji više od 4.000 godina i da širom sveta postoji oko 200 vrsta. U botanici je margareta poznata i kao grmolika hrizantema, višegodišnja biljka iz porodice glavočika (lat. Asteraceae, Compositae) koja je zastupljena u umerenim delovima Evrope, Azije i Severne Amerike. Danas najveći broj margareta čine hibridne vrste, stvorene u uzgoju, međusobno ukrštane, tako da postoje gotovo u svim bojama.

Simbolika margarete se vremenom upotpunjavala i usložnjavala. Najšire prihvaćena značenja margarete su čistoća i nevinost, ali značenje je danas najvećim delom povezano sa njihovom bojom.

Cvet margarete se otvara ujutru i zatvara uveče, tako da je ples belih rada, između svetla i tame, dobio svoje mesto i u grčkoj legendi o Demetri i Persefoni.

Legenda kaže da gde god da je šetala grčka boginja Persefona, bele rade su nicale iz zemlje kao podsetnik da uvek treba da stanemo i odvojimo vreme u sopstvenom podzemnom svetu, našoj podsveti, da bi stekli samopouzdanje da budemo sami. U hrišćanstvu je margareta postala simbol Bogorodice, jer predstavlja nevinost, čistotu, čednost, poniznost, skromnost i dobrotu, ali je u isto vreme i simbol bebe Isusa, tako da su margarete nazivali i "Marijin cvet Božiji".

Margarete predstavljaju i transformaciju, ponovno rođenje, večni život i reinkarnaciju. One simbolizuju sposobnost da se oproste greške iz prošlosti i počne iznova, obnovljen i ponovo rođen.

Margarete kao simbol čistoće i nevinosti, ali i ponovnog rođenja, večnog života, oprosta grehova često se koriste u pogrebnim aranžmanima i u zavisnosti od boje prenose različitu poruku, te je odatle jedan od cvetova koji se najčešće koriste za vence, suze i bukete i u Cvećari JKP "Pogrebne usluge" Beograd.

Cvet margarete sam ili ukomponovan sa drugim cvećem predstavlja posebnu priču i prenosi jedinstvenu poruku. Kao što je trajnost cveća prolazna tako je i ovozemaljski život prolazan, ali poput poruke koju to cveće nosi, a koja nije materijalne prirode, tako i život i smrt nose poruku koja prelazi okvir materijalnog.

Vredni i iskusni aranžeri iz cvećare JKP Pogrebnih usluga, svojim bogatim iskustvom i istančanim osećajem za značenje, namenu i lepotu kreiraju suze, vence i bukete čiji je često glavni dekorativni i simbolični deo upravo margareta.

Izuzetno poznavanje značenja, ali umešnost sa kojim komponuju aranžmane izdvajaju ih kao najbolje u svom zanatu.

Za isporuku cvetnih aranžmana se možete raspitati u cvećarskoj radnji na Novom groblju: 011/2071-394 (od ponedeljka do subote 07-16 časova) i cvecara4@beogradskagroblja.rs

Na internet stranici JKP "Pogrebne usluge" Beograd moguće je poručiti cvetne arnažmane, vence, suze i bukete najrazličitijih oblika, koji se isporučuju na sahane, pomene, ili grobna mesta na grobljima u nadležnosti preduzeća.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Menjaju se cene za održavanje zgrada?

Nadzorni odbor Javnog preduzeća "Gradsko stambeno" Beograd uputio je Sekretarijatu za finansije - sektoru za cene, zahtev za povećanje naknade za održavanje zgrada, koje imaju zaključen ugovor sa njima.

12:16

28.6.2024.

1 d

Podeli: