Servisne informacije 0

05.07.2024.

16:12

Pripreme za radove u Beogradu: Evo kako će u naredne 3 godine funkcionisati saobraćaj MAPA

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je danas da bi radovi na izgradnju novog mosta preko Save i jedne cevi tunela u okviru projekta "malog metroa" trebalo da traju do tri godine.

Izvor: Tanjug

Pripreme za radove u Beogradu: Evo kako će u naredne 3 godine funkcionisati saobraćaj MAPA
Beoinfo

Podeli:

Gradonačelnik Beograda je na konferenciji za medije naglasio da bi, prema informacijama kojima Grad trenutno raspolaže, radovi na izgradnji mosta i jedne cevi tunela trebalo da traju do tri godine, saopštio je Beoinfo.

"U čitavoj priči dinamika neće zavisiti od Grada Beograda već i od kineskog partnera i međudržavnog sporazuma, ali mi zato već sada krećemo sa svim pripremnim radovima i obezbedićemo sve što je do nas da radovi počnu i završe se na vreme", poručio je gradonačelnik Beograda.

On je rekao da projekat podrazumeva uklanjanje Starog savskog mosta, izgradnju novog mosta preko Save na istom mestu, kao i izgradnju tunela od Ekonomskog fakulteta do Ulice despota Stefana. On je dodao i da Grad Beograd već sutra počinje sa pripremnim radovima za projekat "malog metroa", koji će u potpunosti izmeniti saobraćajnu sliku Beograda.

Beoinfo

Prema njegovim rečima kada se 1. novembra zatvori Stari savski most, u roku od najviše 10 dana biće uklonjene instalacije za tramvajski saobraćaj i na taj način će se osposobiti trasa za autobuski saobraćaj koji menja tramvaje.

"Kada je druga strana u pitanju, odnosno Ulica despota Stefana, na mestu gde će uslediti ozbiljniji radovi na izgradnji tunela obezbedićemo jednu malu obilaznicu u blizini Cvijićeve i Poenkareove ulice. Konkretni radovi na izgradnji tunela neće dovesti do zatvaranja Bulevara despota Stefana, već će saobraćajnica sa dve 'spasti' na jednu traku", dodao je Šapić.

Prema njegovim rečikma Grad će već od sutra preduzeti određene radnje kako bi se stvorili uslovi za početak planiranih radova koji bi trebalo da počnu 31. oktobra ili 1. novembra.

"Istovremeno bi trebalo da počnu i radovi na uklanjanju Starog savskog mosta, što naravno podrazumeva zatvaranje mosta za saobraćaj, dok će u Bulevaru despota Stefana biti potrebno nekoliko meseci za izmeštanje određene infrastrukture, poput električnih i kanalizacionih vodova", rekao je Šapić na konferenciji za medije.

On je dodao da sadašnja trasa tramvaja dolazi iz Ulice Milentija Popovića i prelazi Stari savski most, potom ide Nemanjinom ulicom, dok će se nova trasa menjati i premošćavati isti saobraćajni potez dok most bude u izgradnji.

"To znači da će nova trasa takođe kretati iz Milentija Popovića, a potom ulaziti u Zemunski put i skretati pre Starog savskog mosta levo ka Brankovom mostu. Nakon toga sledi prelazak Brankovog mosta, a potom se isključuje desno u Ulicu Gavrila Principa", rekao je Šapić.

Dodao je da je Grad uspeo da promeni projekat, jer je trebalo po prvobitnim planovima za tunel da se "iseče" Ulica Gavrila Principa, koja bi, kako je rekao, tako ostala isključena iz saobraćaja.

"Upravo zbog toga je projekat promenjen pa se "uranja" pod zemlju umesto da se ulazi u brdo, sve kako bi Ulica Gavrila Principa ostala prohodna i kako bi tom ulicom išli autobusi koji će menjati tramvaje", naveo je Šapić.

Prema njegovim rečima, pripremni radovi podrazumevaju izgradnju prvog od tri kružna toka čija je izgradnja još ranije najavljena.

"Izgradnja prvog kružnog toka, u neposrednoj blizini Brankovog mosta, krenuće već ovog leta, a na kraju projekta imaćemo kružne tokove kod Ušća, kao i na skretanju sa Brankovog mosta u Bulevar Nikole Tesle. Vozila će iz Bulevara Mihajla Pupina imati opciju skretanja u Vladimira Popovića, odakle se 'pravi krug' ka Brankovom mostu i odakle će postojati opcija za skretanje levo i put za Zemun, što do sada nije moglo", rekao je Šapić.

Druge da će vozila moći da skreću i u smer ka Novom Beogradu, dok će skretanje desno biti izlazak na Brankov most. "Linije javnog prevoza, koje su do sada išle od Opštine Novi Beograd Bulevarom Mihajla Pupina, kretaće se istom trasom, s razlikom da će do Brankovog mosta stizati kroz novi kružni tok. Potrudićemo se da radovi na izgradnji kružnog toka kod Brankovog mosta budu završeni pre početka školske godine", naveo je Šapić.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: