Hronika 7

21.08.2024.

16:52

Uhapšena žena koja je pretila vlasniku poslastičarnice "Pelivan"

Nakon incidenta i napada na kultnu beogradsku poslastičarnicu "Pelivan" uhapšena je žena Lj. K., koja je pretila vlasniku ove poslastičarnice na verskoj osnovi.

Izvor: Tanjug, Blic.rs

Uhapšena žena koja je pretila vlasniku poslastičarnice "Pelivan"
Zoka74/Shutterstock

Podeli:

Pripadnici policije uhapsili su Lj. K. (56) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je na svom profilu na društvenoj mreži "X" u nedelju objavila glasovne poruke u kojima je vlasniku poslastičarnice "Pelivan" u Beogradu uputila niz uvreda i pretnji po verskoj osnovi.

Njoj se na teret stavlja krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, saopštio je MUP.

Lj. K. su uhapsili pripadnici Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, Posebnim odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 sati i ona će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedena u nadležno tužilaštvo.

 "Poturice, budaletino jedna": Jezive pretnje upućene vlasnicima čuvene beogradske poslastičarnice VIDEO

Kakva joj kazna sledi?

Kako se navodi u ovom članu Krivičnog zakonika, onaj ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Potom, ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno prinudom, zlostavljanjem, ugrožavanjem sigurnosti, izlaganjem poruzi nacionalnih, etničkih ili verskih simbola, oštećenjem tuđih stvari, skrnavljenjem spomenika, spomen-obeležja ili grobova, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

Krivični zakonik predviđa da će onaj ko počini ovo delo a da pritom vrši zloupotrebu položaja ili ovlašćenja ili ako je usled tih dela došlo do nereda, nasilja ili drugih teških posledica za zajednički život naroda, nacionalnih manjina ili etničkih grupa koje žive u Srbiji, biti kažnjen kaznom zatvora od jedne do osam godina, a za raspirivanje mržnje zatvorom od dve do deset godina.

Brutalne uvrede i pretnje

Podsetimo, zaposleni u poznatoj beogradskoj poslastičarnici "Pelivan" našli su se na meti pretnji, a neke od njih objavili su na svom nalogu na društvenoj mreži "Iks".

"Ja pozivam sve Srbe koji dolaze u poslastičarnicu Pelivan da malo za****vaju zaposlene. Možeš samo da nam ga d**aš Srbima, j***m ti mater muslimansku. Marš tamo, stoko jedna! Imaš i onu muslimansku facu odvratnu, ružnu, kao iz filmova, razumeš. Poturice! Budaletino jedna. Ima da ti zapečate Pelivana", čuje se na snimku.

Podršku napadnutom vlasniku ovog lokala, nakon napada, pružio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je posetio poslastičarnicu Pelivan i razgovarao s vlasnicima.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: