Ekonomija 4

07.10.2024.

9:17

Poskupljuje grejanje: Šapić dao saglasnost "Elektranama" za nove cene

Cena centralnog grejanja u oktobru povećana je za 8,9 odsto.

Izvor: Novosti

Poskupljuje grejanje: Šapić dao saglasnost "Elektranama" za nove cene
Robert Petrovic/Shutterstock

Podeli:

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić krajem septembra dao je saglasnot na Odluku o izmenama i dopunama Odluke o cenama toplotne energije, koju je Nadzorni odbor JKP "Beogradske elektrane" doneo krajem avgusta. Tako će žiteljima glavnog grada, koji su u sistemu daljinskog grejanja, u novembru stići uvećan račun.

Umestno dosadašnjih 132,8 plaćaće 144,6 dinara po kvadratu (sa PDV). To znači da će vlasnik stana od 50 kvadrata u proseku plaćati oko 600 dinara više po računu. Iako poslednjih godina ne pamtimo blaže zime, ovo je treće poskupljenje grejanja od januara 2023, kada su cene toplotne energije uvećane za pet odsto. Poslednje korigovanje cena bilo je prošlog septembra i to za šest odsto. Sada su "Elektrane" povećale cenu svojih usluga za 8,92 odsto, što je uvećanje od ukupno 20 odsto na računima za grejanje u poslednjih godinu i po.

"Poslednje povećanje cena toplotne energije odobreno je 1.septembra 2023.", piše u obrazloženju odluke JKP "Beogradske elektrane".

"Donošenjem Uredbe Vlade Srbije o utvrđivanju metodologije za određivanje cene grejanja krajnjeg kupca toplotnom energijom ustanovljena je obaveza energetskih subjekata koji obavljaju delatnost snabdevanja toplotnom energijom da do 1. septembra tekuće godine podnesu nadležnom organu pisani zahtev za odobravanje cena toplotne energije za predstojeću grejnu sezonu koja počinje 15. oktobra".

Usvojen je i predlog preduzeća da se kod naplate po zagrevanoj površini i instalisanoj snazi poveća cena za stambeni prostor sa 1.594 na 1.736 dinara po kvadratu godišnje (sa PDV). Odobreno je i da cena za poslovni prostor bude podignuta sa 16.476 na 17.946 dinara po kvadratu godišnje sa PDV. Takođe, oni koji plaćaju po utrošku plaćaće 6.002 umesto dosadaših 5.348 dinara po kilovatu godišnje.

Radijatori topli od 15. oktobra

Grejna sezona u Beogradu počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja, objekti se greju u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod Srbije prognozira srednju dnevnu temperaturu nižu od 12 stepeni Celzijusovih.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: