Ekonomija 1

01.09.2024.

13:38

Sledeće godine počinje gradnja stanica, a tokom 2026. iskopavanje cevi za metro

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će sledeće godine krenuti izgradnja najviše šest stanica beogradskog metroa.

Izvor: B92.net

Sledeće godine počinje gradnja stanica, a tokom 2026. iskopavanje cevi za metro
Rugged Studio/Shutterstock

Podeli:

Vesić je rekao i da će se tokom 2026. godine raditi još devet stanica, kao i kopanje tunelskih cevi, TBM mašinama. On je, gostujući na Pinku, podsetio da je pre nekoliko dana, zajedno sa kineskim partnerima, potpisao Ugovorni sporazum o rеalizaciji projеkta izgradnjе bеogradskog mеtroa Lot jеdan prvе fazе Linijе jеdan.

“Taj ugovor znači da je država obvezbedila novac iz svog budžeta, da ne čekamo kredit za naručivanje dve TBM mašine”, rekao je Vesić.

Naveo je da će tokom 2026. godine te dve TBM mašine, a ukupno će ih biti tri na samoj deonici, početi da rade, i da će prva biti porinuta u poseban šaht koji se gradi kod Pančevačkog mosta.

“Dve TMB mašine istovremeno će tokom 2026. godine kopati tunelske cevi na prvoj liniji”, rekao je Vesić.

U međuvremenu će, kaže, sledeće godine početi izgradnja najviše šest stanica metroa – Makiš, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka, Mostar i Savski trg, dok će 2026. godine početi da se radi još devet stanica.

Ministar je rekao da će, osim toga, početi da se radi ukupno sedam infrastrukturnih objekata u Makiškom polju, administrativna zgrada sa četiri hale – hala za inspekciju, održavanje, garažiranje vozova i hala za održavanje vozila.

“Građani će moći da vide koliko se radi i mi ćemo završiti prve dve linije beogradskog metroa u roku, što je veoma značajno za Beograd jer nema grada veličine Beograda u Evropi koji nema metro”, rekao je Vesić.

Naveo je da je raspisan tender za projektovanje treće linije metroa koja će se graditi u budućnosti, dok je sada predviđena izgradnja samo prve dve linije.

“Kada uzmete u obzir sve tri linije, vidite da smo vodili računa o celini saobraćaja. Sećate se da je bilo dosta napada u vezi sa prvom linijom, zašto nije obuhvaćen ovaj ili onaj deo grada, ali treba znati da nikada jedna linija ne čini metro već najmanje dve, a u budućnosti će ih biti i više”, dodao je Vesić.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: