Društvo 1

27.10.2024.

17:12

Gradi se nova kula na Novom Beogradu?

U okviru Plana detaljne regulacije za blok 11a na uglu ulica Trešnjinog cveta i Bulevara Mihajla Pupina na Novom Beogradu, a za koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio rani javni uvid, definisane su nove namene i urbanistički parametri.

Izvor: eKapija/I.Ž.

Gradi se nova kula na Novom Beogradu?
Shutterstock/XanderSt

Podeli:

Dokumentom je predviđena i gradnja zgrade spratnosti do P+19, piše eKapija.

Izradi plana detaljne regulacije za deo bloka 11a, kako se navodi, pristupilo se na inicijativu pravnog lica, privrednog društva Kantata iz Beograda, vlasnika parcela u okviru granice predloženog plana. Ukupna površina plana je oko 4 hektara.

Kako je navedeno u planu, osnovna namena površina su mešoviti gradski centri koji podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem. Planirano je oko 200 stanova za približno 600 stanovnika, dok će zaposlenih biti oko 500.

Visina objekta na KP 1005/14 je određena envelopom maksimalne spratnosti P+19.

"Visina je utvrđena na osnovu Analize i potvrde ispunjenosti kriterijuma za izgradnju visokih oobjekata na kp 1005/14. Sastavni deo analize je poseban prilog sa varijantama urbanističko arhitektonskog rešenja predmetne parcele, od kojih je na Komisiji za planove Skupštine grada usvojena varijanta C kao osnov za dalju proceduru", piše u dokumentu.

Kako se navodi u dokumentu Analiza i potvrda ispunjenosti kriterijuma za izgradnju visokih oobjekata, koji je sastavni deo dokumentacije na javnom uvidu, planirani objekat se sastoji od tri funkcionalne celine.

Lamela A uz hotel Falkensteiner je predviđena za stanovanje, lamela B je takođe stambena u formi kule i lamela C je poslovna i naslanja se na stambeno poslovni objekat Grawe.

Obrađivač plana je PAGE Consortium doo, a javni uvid trajaće do 27. novembra.

Kako je eKapija pisala, kada je ovaj plan bio na ranom javnom uvidu 2022. godine, tada je predviđena visina kule na uglu parcele bila 80 metara, a kako se moglo videti iz orijentaciog prikaza planiranih kapaciteta, planirana je gradnja 14.000 metara kvadratnih open space poslovnog prostora.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: