Društvo 5

27.10.2024.

8:02

Šta će se graditi kod Dobanovaca? Kinezi ušli u vlasništvo zemljišta

Grčki Lamda Development najavio je završetak prodaje parcele u Beogradu po ceni od 36 miliona evra.

Izvor: eKapija/B.P.

Šta će se graditi kod Dobanovaca? Kinezi ušli u vlasništvo zemljišta
Vlada Republike Srbije

Podeli:

Kupac je, kako saznaje eKapija, delom u vlasništvu kineske kompanije Minth Holdings Limited.

Kompanija je saopštila da je juče potpisan javnobeležnički akt njenog zavisnog preduzeća Singidunum buildings doo i srpskog preduzeća Spark investment doo, za prodaju zemljišta ukupne površine 2,7 miliona metara kvadratnih, od čega je oko 1,4 miliona metara kvadratnih negrađevinsko zemljište (zelene/komunalne površine, putna mreža, zemljišne parcele).

Spark Investment je, prema podacima Agencije za privredne registre, u vlasništvu kineskog Minth Holdings Limited (20 odsto) i švajcarskog investicionog fonda Spectrum Equity Partners AG (80 odsto). Osnovan je pre godinu dana, a delatnost je kupovina i prodaja vlastitih nekretnina.

Prodajna cena iznosila je 36 miliona evra u gotovini, što je jednako neto knjigovodstvenoj vrednosti imovine na dan 30.6.2024, saopštila je Lamda Development. Deo cene, oko 6,8 miliona evra, biće dat za potpunu otplatu kredita kompanije Singidunum buildings.

Navedena transakcija je deo postojeće strategije kompanije koja ima za cilj fokusiranje svojih aktivnosti u Grčkoj, navodi se u saopštenju.

Tačnu lokaciju prodatog zemljišta Lamda nije navela, ali se zna da je Singidunum buildings planirao gradnju megakompleksa Singidunum kod Dobanovaca.

Projekat zamišljen kao svojevrsni "grad u gradu" na oko 250 hektara, sa 2.800 stanova i privrednim parkom za napredne tehnologije, aktuelizovan je početkom ove godine kada je stavljen na javni uvid pet godina posle ranog javnog uvida.

Kineski Minth, s druge strane, koji se uglavnom bavi proizvodnom autodelova, u Srbiji već ima proizvodne pogone u Loznici u Šapcu, a u julu je Vlada Srbije usvojila Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited, u cilju uspostavljanja novog proizvodnog pogona u Srbiji.

Planirano je da u toku desetogodišnjeg investicionog perioda bude uloženo 870 miliona evra, kao i da bude zaposleno 2.220 radnika. Ovaj investicioni projekat, kako je tada saopšteno, obuhvata uspostavljanje novih pogona različitih namena: za automobilsku i industrije povezane sa automobilskom, za proizvodnju vozila i bicikala na električni pogon, za proizvodnju fotonaponskih delova i građevinskih materijala, kao i u cilju formiranja lanca dobavljača u određenim delatnostima, na lokaciji u Inđiji.

Nedavno je kompanija Minth Automotive Europe, koja ima sedište u Loznici i koja se bavi proizvodnjom delova za motorna vozila, dobila od države i subvenciju za širenje proizvodnje od 23,5 miliona evra. Kompanija je deo kineske grupacije Minth Group, a novac se dodeljuju za drugu fazu izgradnje fabrike za proizvodnju delova auto-industrije u Loznici.

Nakon toga sredinom jula kompanija Minal Europe Green Material doo Šabac, koja je deo kineske Minth grupacije, dobila je subvencije od Srbije u iznosu od 4,51 miliona evra. Kompanija bi ugovorom trebalo da novac uloži u izgradnju novog pogona za proizvodnju aluminijumskih legura u Šapcu, prenela je Nova ekonomija.

Takođe, nedavno je i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) objavila da razmatra odobravanje zajma kineskoj kompaniji Minth Group Limited za finansiranje proširenja poslovanja u Srbiji i Poljskoj u oblasti proizvodnje kućišta za baterije električnih automobila.

Prema podacima IFC, ukupna vrednost Minthovog projekta širenja poslovanja u Srbiji i Poljskoj je 598 miliona evra, a navodi se i da se očekuje se da će ti projekti biti operativni do 2025. godine.

Sa Minthom se dovodi u vezu i slovačka firma InoBat koja je pre godinu dana najavila gradnju gigafabrike za proizvodnju i reciklažu baterija za električna vozila u Ćupriji, a zatim objavila i da je sa kineskom Minth grupom potpisala Memorandum o razumevanju za saradnju u evropskom lancu snabdevanja baterijama. Kako su preneli srpski mediji, jedan od investitora u InoBat je i Rio Tinto koja namerava da litijum u Loznici.

Vredi pomenuti i da su Srbija i EU u julu u Beogradu potpisale Memorandum o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, a tada je potpisano i Pismo o namerama o razvoju lanca vrednosti e-mobilnosti u Srbiji, na koje su potpis stavili Rio Tinto i InoBat.

Kada je reč o Minth-ovim planovima u Srbiji, (za sada) se dakle zna da oni obuhvataju proširenje postojećih pogona kompanije Minth Automotive Europe DOO (MAE) za proizvodnju kućišta za baterije za električne automobile, u okviru postojećeg kompleksa u Loznici, kao i za podršku izgradnji tri proizvodne linije u Šapcu.

A šta Minth i njegov većinski švajcarski partner planiraju na ogromnom zemljištu u Dobanovcima, ostaje da se vidi. S obzirom na portfolio, ali i dosad najavljene investicije kineske kompanije, najmanje je verovatno da će se ostati pri prethodnim planovima Lamde.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: