Društvo 1

23.10.2024.

16:21

Biće neprepoznatljivo: Evo šta je planirano na prostoru oko Skadarlije

Prostor oko pijace Skadarlija u narednih nekoliko godina dobiće potpuno novi izgled.

Izvor: Novosti

Biće neprepoznatljivo: Evo šta je planirano na prostoru oko Skadarlije
Shutterstock/e2dan

Podeli:

Tržnica će biti rekonstruisana, ispod nje biće podzemna garaža sa 305 mesta za automobile, a ispred je planiran ulaz u stanicu metroa. Preduzeće "Beogradski metro i voz" podnelo je Ministarstvu zaštite sredine zahtev za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat.

Objekat metro stanice ima prizemlje i tri podzemna nivoa, te je projektovan kao plitka stanica sa jednim međuspratom. Tri podzemna nivoa čine nivo velikog hola, nivo perona i podperona.

"Predviđena su dva javna ulaza u stanicu na prizemlju koja će biti na zapadnom delu. Jedan ulaz biće direktno iznad stanice, a drugi u zapadnom delu Ulice cara Dušana", piše u dokumentaciji.

Putnici će s oba ulaza stizati do velikog hola, gde će prolaziti kroz liniju kontrolnih kapija i ići na stepenice, obične ili pokretne, ili liftove koji će opsluživati sve perone. Glavne prostorije za operativne i putničke usluge biće u velikom holu pored ulaza.

U Urbanističkom projektu piše da je stanica projektovana tako da omogući prevoz do 3.260 ljudi na čas u vršnom času, a predviđena su dva ulaza u stajalište, jedan koji će biti direktno iznad objekta na strani pijace i u blizini sadašnje stanice gradskog prevoza.

Pijačni prostor je definisan na dva nivoa - gornji, otvoreni prostor pijace na trgu, i suterenski prostor pijačne hale. Plato tržnice, prema Urbanističkom projektu, denivelisan je i formira se gornji plato sa pristupom iz zone oko Bitef teatra i donji trg - pristup iz pravca Skadarske ulice. Središnji prostor pijace je natkriven, funkcionalno organizovan na način da zadovoljava higijenske uslove modernog pijačnog prostora.

U okviru parcele pijace biće prošireni trotoari sa drvoredima duž Skadarske i Đorđa Jovanovića, dok će po obodu pijace prema Ulici cara Dušana biti lokali koji će moći da rade i posle zatvaranja središnjeg pijačnog platoa.

Ova metro stanica biće na relaciji prve linije na pravcu Železnik - Makiš - Žarkovo - Bele vode - Trgovačka - Požeška - Park Banovo brdo - Ada Ciganlija - Sajam - Mostar - Savski trg - Trg republike - Skadarlija - Dunav - Pančevački most - Karaburma - Ada Huja - Mirijevski bulevar - Sedma beogradska gimnazija - Mirijevo, koja je definisana planom generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Gradi se stanična zgrada na novoj BAS stanici

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je javni poziv za izgradnju stanične zgrade u okviru kompleksa nove autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu, a ponude se mogu poslati do 22. novembra.

8:20

22.10.2024.

1 d

Podeli: