Društvo 2

20.10.2024.

14:41

Marš Besmrtnog puka završen na Trgu republike FOTO

U okviru obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu danas je organizovan marš "Besmrtnog puka" od Spomen kompleksa "Groblje oslobodilaca Beograda", do Trga Republike gde će biti upriličen muzičko-scenski program.

Izvor: Tanjug

Marš Besmrtnog puka završen na Trgu republike FOTO
TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Podeli:

Marš su predvodili počasni predsednik fondacije "Besmrtni puk" i ministar Nenad Popović, potpredsednik vlade Aleksandar Vulin, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Državne dume Petar Tolstoj i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Marš je usledio nakon državne ceremonije polaganja venaca u Spomen kompleksu "Groblje oslobodilaca Beograda", odakle su okupljeni krenuli ka Trgu republike.

Popović je rekao novinarima da je današnji marš okupio najviše učesnika do sada.

"Nikada ovakav odziv Besmrtnog puka nije bio. Ali svi događaji koji su bili pored Besmrtnog puka su tome doprineli, i izložba koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio baš u zgradi Predsedništva, i velika konferencija i dolazak naših ruskih prijatelja, narod je to osetio", rekao je Popović.

On je istakao da je danas veliki dan i da je važno da se spreči revizija istorije.

"Važno je da imamo ovakvo obeležavanje 80 godina pobede, oslobođenja Beograda, a 9. maja ćemo slaviti 80 godina pobede nad fašističkom Nemačkom. Isto tako je važno da imamo stalno Besmrtni puk, da se sećamo naših baka i deka koji su dali svoje živote da bismo mi slobodno živeli", rekao je Popović.

Vulin je novinarima rekao da je Srbija zahvalna Rusiji za vekove borbe za slobodu, ali i za to što podržava teritorijalni integritet i suverenitet i što nikada u istoriji nismo bili na različitim stranama. On je istakao da su Srbi jedini narod u Evropi koji to sme da kaže glasno.

Vulin je ocenio da 1944. Srbi bili slobodni, a svi koji su delili sa Srbima Jugoslaviju smatrali su da su okupirani.

"Istorijski nesporazum između Srba i ostatka Jugoslavije jeste što smo mi čvrsto verovali da ih 1944. godine oslobađamo od Nemačke, a oni su to doživeli kao okupaciju", rekao je Vulin.

Tokom marša "Besmrtnog puka", sa kamiona su puštane rodoljubive pesme, a iza kamiona kretali su se bajkeri "Noćni vukovi".

Na Trgu republike je planiran muzičko-scenski program sa srpskim i ruskim izvođačima. Pored državnih zvaničnika, deo povorke su i građani i članovi Udruženja kozaka u tradicionalnim nošnjama.

"Besmrtni puk" je međunarodni javni, civilno-patriotski pokret za očuvanje ličnog sećanja na generacije iz Drugog svetskog rata. Pokret je nastao u Rusiji, 4. februar 2014. godine.

Ideja "Besmrtnog puka" je vrlo brzo zaživela, a pokret se u godinama koje su usledile proširio na druge gradove u Srbiji i svetu.

Marš se organizuje u cilju očuvanja kulture sećanja na one koji su dali svoje živote u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima od 1912. do 1999. godine.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: