Društvo 6

20.10.2024.

14:05

Održana svečana akademija povodom Dana oslobođenja Beograda

Počela je svečana akademija povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Izvor: B92.net

Održana svečana akademija povodom Dana oslobođenja Beograda
TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Podeli:

Izvođenjem himni Ruske Federacije i Srbije počela je Svečana akademija povodom obeležavanja 20. oktobra, Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

"Danas moramo da se setimo i da se trudimo, da ovaj oktobar koji živimo danas ne bi bio moguć bez oktobra 1944. godine. Bez zajedničkih napora partizanskih, Narodno-oslobodilačkih i jedinica Crvene armije. Obeležavanje 20. oktobra posveta je svim onim bezimenim i znanim herojima koji su ugradili svoje živote i sebe u našu slobodu, u lepotu i veličinu ovog grada, grada koji, zahvaljujući njihovoj žrtvi, može da pravi džinovske korake u budućnost", rekla je Ana Brnabić.

Kako kaže, Crvena armija je oslobodila mnoge gradove.

"Ta Crvena armija nigde drugde nije dobila takvu podršku kao u Jugoslaviji, pre svega u Srbiji. U čitavom II svetskom ratu, partizani su dali najveći broj palih boraca u Evropi od svih pokreta otpora", nastavila je Brnabić.

Na ovoj centralnoj manifestaciji obeležavanja 80-godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma govori izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić i zamenik predsednika državne Dume federalne Skupštine Ruske federacije Pjotr Tolstoj.

Na današnji dan, 20. oktobra 1944. godine, Beograd je oslobođen od nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: