Društvo 33

20.10.2024.

12:06

Obeležavanje Dana oslobođenja Beograda; Vučić: Nismo okupatorske tenkove dočekali sa cvećem FOTO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju izložbe "Vojna diplomatija na putu ka slobodi: O sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog Otadžbinskog rata 1941-1945."

Izvor: B92.net

Obeležavanje Dana oslobođenja Beograda; Vučić: Nismo okupatorske tenkove dočekali sa cvećem FOTO
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Podeli:

Obilazak izložbe i predstavljanje poštanske marke

Posle obraćanja Vučića i senator i predsednika Spoljnopolitičkog komiteta ruske Dume Konstantina Kosačeva usledio je obilazak izložbe. Kako je najavljeno po završetku će biti predstavljena poštanska marka.

Tokom obilaska izložbe Vučić je naglasio da je malopre završio razgovor sa Putinom, i da ga je on lično uputio u složenost cele pripreme i izvođenja operacije oslobađanja Beograda.

Vučić je takođe ukazao da je Srbiji potrebno još više priča koje raspolažu detaljnijim podacima o imenima i brojkama vojnika koji su hrabro stradali u borbi za oslobođenje.

Vučić je najavio da će ova izložba biti i otvorena za građane.

Obraćanje predsednika Srbije

Na početku obraćanja Vučić je istakao da je ovo poseban dan i da će govoriti na ruskom jeziku, iz poštovanja prema svim crveno-armijcima koji su položili živote za rusku otadžbinu, ali i našu.

"Ovaj praznik je upisan u zajedničku istoriju. Na ovaj dan zavšrena je beogradska akcija, koja je postala važna etapa ka velikoj pobedi. Trijumfalno smo zbacili okove Drugog svetskog rata. Srbija je kroz Narodno-oslobodilački pokret pružala otpor okupatorima, nismo izabrali stranu pobednika i platili smo cenu za to. Nismo okupatorse tenkove dočekali sa cvećem i zato je naša prestonica bombardovana. Beogradsku akciju ne bismo mogli da izvedemo bez Crvene armije. Naše vojske zajedno su oslobađale Beograd, često borbom prsa u prsa... Poginuli su zarad najsvetijeg cilja. Njihove žrtve su ugrađene u temelj na kojima počiva naša sloboda i nezavisnot", kazao je predsednik.

Kako kaže, hiljade vojnika je poginulo kako bi Beograd bio slobodan.

"Ovi vojnici će služiti kao večni podsetnik kako sloboda nije data, već uzeta krvlju i suzama. Oslobođenje Beograda je snažno savezništvo. Beograd nikada neće zaboraviti bratsku ruku. Odlučni smo protiv svih istorijskih revizija i smanjenju žrtava. Zajedno smo podneli velike žrtve", dodao je.

Kaže da je iz tog razloga upriličena i ova izložba.

"Mi smo država upriličena međunarodnim pravima. Ova izložba je deo politike koju vodimo, koja ne pristaje na reviziju istorije. Na izložbi je predstavljen samo mali deo tog puta ka slobodi. Simbol je upravo borba za oslobođenje Beograda. U toj borbi će zauvek zauzimati mesto svi oni borci koji su dali svoj život za oslobođenje glavnog grada", nastavio je Vučić.

Kako kaže, naša dužnost je da čuvamo i negujemo našu istoriju.

U okviru izložbe održava se i promocija poštanske marke posvećene 80. godišnjici oslobođenja Beograda.

Na današnji dan, 20. oktobra 1944. godine, Beograd je oslobođen od nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu.

Podeli:

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: