Društvo 4

09.10.2024.

15:41

Savska ulica postaje Bulevar kralja Aleksandra I Karađorđevića

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je najavio da će Skupštini grada predložiti da Savska ulica ponese ime kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Izvor: B92.net

Savska ulica postaje Bulevar kralja Aleksandra I Karađorđevića
Artem Onoprienko/Shutterstock

Podeli:

"Lično ću se angažovati kako bi se konačno realizovala i inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića, podneta pre gotovo sedam godina, da Aleksandar Karađorđević dobije spomenik u glavnom gradu, a mislim da je sramota što to do sada već nije urađeno", rekao je gradonačelnik, saopštava Beoinfo.

Šapić je položio danas venac i odao počast povodom 90. godišnjice smrti kralja Aleksandra I Karađorđevića kod Kraljeve česme u rekonstruisanom parku u Lisičjem potoku. On je istakao da je izuzetno važno danas se okupiti i odati počast kralju Aleksandru I Karađorđeviću, koji je ubijen u atentatu pre 90 godina u Marselju. Takođe je rekao, kao i ostali sagovornici, da je ubistvo kralja Aleksandra promenilo tok istorije srpskog naroda, čije se posledice osećaju i danas.

Šapić je istakao da je velika sramota što do pre samo nekoliko godina ovaj čovek u Beogradu nije imao ni ulicu.

"On još uvek nema spomenik, za koji je doneta odluka 2018. godine, što je još veća sramota. Zašto ta odluka nije sprovedena već sedam godina, ja ne znam, ali ću je ja sprovesti i napravićemo spomenik. Prema mom mišljenju, napravljena je još veća sramota kada mu je dodeljena ulica krajem 2018. godine na obodu grada, dugačka 50 metara, u naselju Leštane, gde se nalaze četiri nelegalne kuće. Pokušaću i to da ispravim, a da li ću uspeti, to ćemo da vidimo. Moj predlog će biti da Savska ulica ponese ime Bulevara kralja Aleksandra Karađorđevića. To je ulica koja se uliva u ulicu njegovog pradede, Karađorđevu. To je bulevar koji mestom i značenjem apsolutno odgovara istorijskoj važnosti koju nosi kralj Aleksandar I Karađorđević. Da li ću i u tome uspeti, videćemo. Danas sam vas obavestio o onome što ću predložiti Skupštini grada", rekao je Šapić.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: