Društvo 0

07.10.2024.

20:23

Počinje rekonstrukcija železničke stanice u Beogradu: Evo kada će biti završeni radovi

Potpisan je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade stare glavne železničke stanice na Savskom trgu u Beogradu u Istorijski muzej Srbije.

Izvor: eKapija

Počinje rekonstrukcija železničke stanice u Beogradu: Evo kada će biti završeni radovi
Irma eyewink / Shutterstock.com

Podeli:

Ugovor su potpisali direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić i direktor kompanije M Enterijer gradnja Predrag Filipović, prenosi eKapija.

Ugovor je vredan 1,9 milijardi dinara oko 16,2 miliona evra sa PDV-om.

Podsetimo, posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao i ministar kulture Nikola Selaković.

On je istakao da će zgrada od oko 8.100 metara kvadratnih bruto ili 6.200 metara kvadratnih prostora biti novi dom svega što Istorijski muzej Srbije čuva, a što predstavlja bogato istorijsko nasleđe naše zemlje i našeg naroda, da će moći da se iskoristi za sve bogate sadržaje ove republičke ustanove kulture koja, kako je ukazao, osim Konaka kneza Miloša na Topčideru nije imala mesto za stalnu postavku. Napomenuo je i da se izložba "Čekajući stalnu postavku" nalazi u privremenom prostoru Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića.

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić rekla je da nakon 62 godine postojanja ova ustanova zaslužuje da ima svoju zgradu i da će stalna postavka u novom prostoru imati razne celine, od neolita pa do kraja 18. veka, dok je direktor M Enterijer gradnja Predrag Filipović najavio da će radovi biti započeti već sutra, a njihov završetak u predviđenom roku do 2027. godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: