Društvo 4

04.10.2024.

17:00

Muzej Nikole Tesle konačno dobija prostor kakav mu i priliči

Muzej Nikole Tesle konačno će dobiti prostor kakav mu priliči, i to u zgradi nekadašnje Fabrike hartije Milana Vape, poznatoj i kao zgrada Jugošpeda, u Bulevaru vojvode Mišića u Beogradu na vodi.

Izvor: B92.net

Muzej Nikole Tesle konačno dobija prostor kakav mu i priliči
Belgrade Waterfront

Podeli:

Želeći da sačuva dostojno sećanje na Nikolu Teslu i da čitavom svetu predstavi njegov genijalni rad na inovativan i savremen način, Belgrade Waterfront raspisao je međunarodni konkurs za novo arhitektonsko rešenje zgrade u koju će se preseliti muzej.

Zgrada prve srpske fabrike papira nalazi se na parceli od 7.200 kvadrata i na dva sprata raspolaže sa više od 8.400 kvadrata.

Na konkursu se traži rešenje kojim će se sačuvati istorijska vrednost jednog od najočuvanijih i najznačajnijih objekata industrijske arhitekture u Srbiji i kreirati prostor za veoma bogatu i sadržajnu muzejsku postavku, posvećenu jednom od najvećih pronalazača modernog doba.

Belgrade Waterfront poziva sve zainteresovane subjekte iz Srbije i inostranstva da se prijave na konkurs od 4. oktobra do 17. decembra 2024. godine i učestvuju u poduhvatu koji bi na simboličan način trebalo da nasleđe srpskog genija spoji s arhitekturom starog Beograda, ali i modernim izgledom prestonice oličenim u Beogradu na vodi.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: