Društvo 0

02.10.2024.

15:46

Počelo rušenje stare Beogradske autobuske stanice: Evo šta će se graditi na tom mestu

Tek što su poslednji putnici proteklog vikenda ispraćeni sa nje, u kompleks stare Beogradske autobuske stanice već su se "uselili" majstori zaduženi za rušenje objekta koji je decenijama bio polazna i dolazna stanica za putnike u autobuskom saobraćaju.

Izvor: eKapija

Počelo rušenje stare Beogradske autobuske stanice: Evo šta će se graditi na tom mestu
BalkansCat / Shutterstock.com

Podeli:

Kako se može videti na slikama i snimcima koje su u prethodna dva dana objavljivali građani koji su prolazili pored BAS-a u Savskom amfiteatru, prvi radovi koji se tiču rušenja obavljaju se na peronskom delu sa koga su godinama polazili autobusi ka vojvođanskim gradovima i prigradski autobusi, odnosno u delu stanice koji je bliži Karađorđevoj ulici, prenosi eKapija.

Demontirani su delovi peronskih nadstrešnica i krovne konstrukcije (pokrivač od lima). Bagera, odnosno, većih građevinskih mašina potrebnih za rušenje stanične zgrade i drugih pratećih objekata staničnog kompleksa za sada nema.

Podsetimo, u julu je kompanija Beograd na vodi iz četvrtog pokušaja dobila lokacijske uslove za gradnju na mestu starog BAS-a što je bio preduslov za podnošenje zahteva i pribavljanje građevinske dozvole kako bi mogli da izgrade stambeno – poslovni kompleks ukupne bruto površine od gotovo 100.000 kvadrata od kojih će 69.500 biti iznad zemlje.

Nadležni gradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, odobrenje je izdao 5. jula. Lokacijski uslovi pokazuju da bi na tom prostoru trebalo da nikne pet objekata i dve garaže. U ovim zgradama biće ukupno 629 stanova i 26 poslovno-komercijalnih lokala. Kada je reč o garažama predviđene su dve sa 806 mesta od čega 41 parking mesto za osobe sa posebnim potrebama.

Objekti će imati dva podzemna nivoa, prizemlje, osam spratova i još jedan nivo iznad. Kompleks će biti izgrađen u sedam faza. U prvoj, radovi će se odnositi na izgradnju temelja za prve dve zgrade i prvu garažu koja će ih opsluživati. Posle toga sledi izgradnja prve zgrade koja će imati 99 stanova i četiri lokala, kao i garaže sa 362 parking mesta.

Međutim, početne faze moraće da sačekaju izgradnju velikog kružnog toka. Ti radovi će podrazumevati i promenu trase ulice Zemunski put.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: