Društvo 2

24.09.2024.

12:06

Šta je planirano u bloku gde je Botanička bašta Jevremovac?

Plan detaljne regulacije prostora koji je ograničen Bulevarom despota Stefana na severu, Ulicom Milana Kašanina na severozapadu, Ulicom Vladete Jerotića (stari naziv Dalmatinska ulica) na jugozapadu i Botaničkom baštom Jevremovac na istoku.

Izvor: eKapija/A.K.

Šta je planirano u bloku gde je Botanička bašta Jevremovac?
Shutterstock/XanderSt

Podeli:

Površina obuhvata plana iznosi 2,16 hektara, a, kako je navedeno u dokumentaciji, Planom će se stvoriti uslovi da se dotrajali građevinski fond zameni novim uz povećanje bruto površine i smanjenje zauzetosti, te povećanje zelenih unutrablokovskih površina.

Južni deo bloka, uz Ulicu Vladete Jerotića (bivša Dalmatinska), planiran je za zonu mešovitih gradskih centara u zoni srednje spratnosti. Ova zona je podeljena na dve podceline: M5.1 i M5.2.

U Zoni M5.1 nalaze se parcelama s objektima (ulični i dvorišni) bez vrednosti sa stanovišta zaštite i koji su predviđeni za zamenu. Odnos stanovanja i poslovanja je 0 - 80% : 20 - 100%. Stanovanje je predviđeno na višim etažama, dok su prizemlja obavezno namenjena delatnostima širokog sprektra, pod uslovom da ne remete komfor stanovanja i ne ugrožavaju životnu sredinu. Maksimalna spratnost objekata je P+G+4+Ps.

U okviru stambenih objekata, u ovoj zoni mogu se naći prostori namenjeni delatnostima, pod uslovom da ne remete komfor stanovanja i ne ugrožavaju životnu sredinu. Kompatibilni sadržaji stanovanju su: trgovina, poslovanje, ugostiteljstvo, zanatske usluge (uz poštovanje uslova zaštite životne sredine, prvenstveno u odnosu na buku i zagađenje vazduha), predškolske ustanove kapaciteta do 30 dece, zdravstvene ustanove, sale za rekreaciju, garaže i sl.

Parkiranje vozila predviđeno je u podzemnim garažama u okviru parcele i na slobodnom delu parcele.

Na predmetnim parcelama u Zoni M5.2, objekti na ivičnoj regulaciji u Vladete Jerotića broj 9, 11 i 13 (bivša Dalmatinska) ostvaruju jedinstvenu arhitektonsku celinu i poseduju kulturno-istorijsku vrednost. Sa stanovišta službe zaštite, objekti su kategorisani kao objekti od vrednosti koji se zadržavaju.

Nizom objekata, spratnosti Su+P do P+2+Pk formira se mikroambijent koji, zajedno sa spomenicima kulture u okruženju, Botaničkom baštom Jevremovac i OŠ Vuk Karadžić, čini kontekst vrednosti u okviru kog se planira nova izgradnja.

Dvorišni objekti, spratnosti P+2 i P+3 su kategorisani kao objekti manjih vrednosti, a merama zaštite je predviđeno i njihovo očuvanje.

Svi navedeni objekti u zoni M5.2 se zadržavaju u postojećem stanju i preuzimaju kao stečena obaveza. Ovim planom je predviđeno njihovo vraćanje u prvobitno stanje (rekonstrukcija uličnih fasada objekata od vrednosti), tekuće održavanje svih objekata i uređenje slobodnih površina.

Zona S5 - višeporodično stanovanje obuhvata front ulice Milana Kašanina (ranije Palmotićeva ulica). Zona obuhvata objekte spratnosti do P+5+Pk. Radi se o postojećim objektima koji, sa stanovišta zaštite, imaju arhitektonsko-urbanističku vrednost. Ovim planom, objekti u zoni S5 se zadržavaju u postojećem stanju uz tehničko održavanje
i saniranje neprimerene dogradnje (poslednje etaže na objektima u Milana Kašanina broj 6 i 8).

Predviđeno je i proširenje parcele predškolske ustanove Skadarlija prema jugu.

Naručilac plana je VG Group Invest Novi Sad, a obrađivač Centar za planiranje urbanog razvoja - CEP Beograd.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Novi stadion već dogodine?

Dok rekonstrukcija stadiona Čika Dača u Kragujevcu ulazi u završnu fazu, gradonačelnik tog grada Nikola Dašić najavio je da bi sledeće godine mogla da počne i izgradnja novog stadiona u Korman polju.

18:56

22.9.2024.

1 d

Podeli: