Društvo 0

20.09.2024.

21:09

Slepi i slabovidi se žale na javni prevoz; Oglasili se iz Grada VIDEO

Zvučna obaveštenja u gradskim autobusima u Beogradu ne rade u svakom vozilu, tvrde slepi i slabovidi građani kojima to posebno otežava kretanje javnim prevozom.

Izvor: B92.net/TV Prva

Slepi i slabovidi se žale na javni prevoz; Oglasili se iz Grada VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Osim njih, to potvrđuju i u udruženju građana "Beograd u pokretu" koje se bavi ukazivanjem na probleme na lokalu i rešavanjem istih. Nadležni za Prvu kažu - upoznati su sa problemom i rešiće ga.

Do stanice Nikola Đorđević stigne bez ikakvih problema. Ali kada treba da sačeka autobus i istim dođe do željenog odredišta,tada nastaje prava avantura. Ako je sam na stanici, može samo da se nada da će ući u
pravi autobus. Sreća, uvek se nađe još neko od putnika.

"Mi se sad snalazimo preko Beograd plus aplikacije, pa ako znamo da neko stiže za 10 minuta, mi možda pet minuta ne moramo nikog da pitamo, ali se dešava da se neka vozila ne nalaze na toj mapi, pa se desi da ti misliš da će vozilo doći za 10 minuta, a ono se pojavi na primer za minut, pa ga ili propustiš ili ti neko kaže pa uspeš da uđeš", rekao je Nikola Đorđević.

A kad uspe da uđe, nastaje nova problematika, jer ne zna kad treba da izađe iz istog. Da ne bi produžio dalje, već došao do svog odredišta, ponovo mora da se osloni na druge i zamoli ih za pomoć.

"Mi smo praktično ostali bez tih najava u vozilima. Bilo je reči da će do Nove godine, prošle, da bude urađen ceo taj sistem, ali do toga nije došlo. Imamo možda na desetak posto vozila, ali, generalno, na tim vozilima na kojima je taj sistem proradio, to jako lepo funkcioniše, ali je problem što na malo vozila taj sistem uopšte
radi", rekao je Đorđević.

U apel nadležnima nedavno se uključila i organizacija "Beograd u pokretu" koja se trudi da pomogne građanima, posebno najosetljivijim grupama.

"Ovaj problem je najveći na stajalištima gde veći broj autobuskih linija pristiže, kao što su Autokomanda, Sajam i Zeleni venac. Ovaj nedostatak otežava kretanje i svaki njihov izlazak predstavlja jedan izazov. Mislim da je odgovornost grada Beograda i svih građana da se pomogne osetljivim kategorijama ljudi i da to pokazuje veličinu ovog grada", rekao je Ivan Komarica, iz udruženja građana "Beograd u pokretu".

Narednih dana, najavljuju, obratiće se i pismenim putem gradskim institucijama sa molbom da se problem reši i da slepi i slabovidi dobiju ono što i zaslužuju, kao svi ostali građani.

"Dana 16.09.2024. godine, Sekretarijatu za javni prevoz obratila se Gradska organizacija slepih Beograd, sa pritužbom na nepravilnost u radu sistema za glasovno obaveštavanje putnika u vozilima koja obavljaju javni linijski prevoz. U vezi sa pritužbom, koja se odnosi na nedostatke glasovne najave autobuskih stajališta na delu trase linije 47, Slavija – Resnik, izvršena je provera i utvrđeno je da postoje tehnički razlozi zbog kojih se javlja navedena nedoslednost u radu. U toku su aktivnosti na otklanjanju navedene neispravnosti. Po rešavanju iste sistem će objavljivati stajališta na celoj trasi linije", navodi se u saopštenju Sekretarijata za javni prevoz Grada Beograda.

Ali, podsećaju naši sagovornici, problem u radu zvučnih najava ne postoji samo na jednoj liniji, već na mnogo više. Nadležni obećavaju da će proveriti kako stoje stvari na terenu i da će sve što ne radi biti
popravljeno.

"Uputili smo i molbu Gradskoj organizaciji slepih Beograd da dostave obaveštenja, ukoliko se na nekoj od linija javnog prevoza putnika njihovi članovi susretnu sa problemom glasovne najave, kako bi se izvršila
neophodna tehnička intervencija", navodi se u saopštenju.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: