Društvo 0

17.09.2024.

8:10

Ovaj deo Beograda postaje zaštićeno područje?

Oaza Višnjice, pešačka zona i mesto sa koga puca pogled na Dunav poznati pod imenom "Glinara" postaće, na predlog Grada, zaštićeno stanište treće kategorije.

Izvor: Novosti/B.Borisavljević

Ovaj deo Beograda postaje zaštićeno područje?
Enis Omeragic / Shutterstock.com

Podeli:

Proceduru za dobijanje povlašćenog statusa ovog područja pokrenuo je Sekretarijat za zaštitu životne sredine krajem prošle godine, pišu Novosti.

U obrazloženju odluke navodi se mišljenje stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode o "Glinari", koja se nalazi na Paliluli, oko sedam kilometara od centra i predstavlja zonu očuvanih prirodnih vrednosti - flore, faune sa 53 vrste biljaka (šest zaštićenih), 65 vrsta insekata (11 zaštićenih), po sedam vrsta gmizavaca i vodozemaca koji su svi zaštićeni, kao i 55 vrsta ptica, od kojih su čak 53 pod zaštitom.

U gradu 45 spomenika prirode

U poslednjih trideset godina u prestonici je proglašeno 45 spomenika prirode, tri predela izuzetnih odlika i tri staništa. Uskoro bi ovu "titulu" trebalo da ponese i "Glinara", zelena oaza Višnjice, pešačka zona i mesto sa koga puca prelep pogled na Dunav i grad.

- Radi dostizanja plana da tri procenta od ukupne površine prestonice bude pod zaštitom, urađena je valorizacija područja Stepin lug, Šuplja stena, Gročanska ada i Bela reka - Ripanj.

"Izdvajaju se tri strogo zaštićene vrste ptica: pčelarica (Merops apiaster), bregunica (Riparia riparia) i crna čiopa (Apus apus), koje se gnezde u lesnim odsecima u severnom delu zaštićenog područja", navodi se u studiji.

"Dodatnu vrednost predstavlja herpetofauna. Od sedam vrsta gmizavaca, četiri su zmije i to - eskulapov i stepski smuk, ribarica i belouška. Fauna isnsekata obuhvata 65 vrsta iz redova pravokrilaca, leptira, tvrdikrilaca i mrežokrilaca. Četiri vrste imaju međunarodnu zaštitu, odnosno nalaze se na prilozima Bernske konvecnije i Direktive o staništima", dodaje se.

U režimu trećeg stepena zaštite zabranjuje se kretanje posetilaca i bilo kog tipa vozila u zoni od najmanje 200 metara od vertikalnog odseka sa rupama u kojima se gnezde ptice od 25. aprila do 25 jula. Takođe, nije dozvoljeno iskopavanje i korišćenje lesa, postavljanje privremnih objekata, izradnja vikendica, solarnih panela, industrijskih objekata, sportskih kompleksa. Nije dozvoljeno ni paljenje vatre.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: