Društvo 0

13.09.2024.

13:43

Pre izgradnje nove linije BG voza izmešta se kolosek

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je javnu prezentaciju Urbanističkog projekta zbog izmeštanja ulazno-izlaznih koloseka za povezivanje linije BG voza na postojeću železničku infrastrukturu u zoni ranžirne stanice Makiš u Beogradu.

Izvor: eKapija/D.A.

Pre izgradnje nove linije BG voza izmešta se kolosek
Rugged Studio/Shutterstock

Podeli:

Povod za izradu UP-a, kako se pojašnjava, jeste izrada tehničke dokumentacije za izgradnju stanice BG voza Makiš i pruge od tunela Kneževac do buduće stanice BG voza Makiš paralelno sa postojećom prugom Beograd Ranžirna A - Rasputnica T - Rakovica sa svim potrebnim sadržajima neophodnim za bezbedno funkcionisanje železničkog saobraćaja, kao i povezivanje planirane železničke stanice na drumsku i komunalnu infrastrukturu.

- Idejnim konceptom dat je predlog rešenja kolosečne situacije buduće stanice BG voza Makiš uključujući staničnu zgradu i pristupnu servisnu saobraćajnicu, kao i kao i njenu vezu sa planiranim depoom metroa i postojećom prugom Beograd Ranžirna A - Rasputnica T - Rakovica - navodi se u dokumentaciji u kojoj se dodaje da je cilj izrade urbanističkog projekta definisanje planskog osnova za dalju realizaciju predmetnog linijskog infrastrukturnog objekta u delovima u kojima se kroz izradu tehničke dokumentacije odstupilo od planom definisanih rešenja i površina javne namene.

Novoprojektovana dvokolosečna pruga preko odvojnih skretnica povezuje postojeću prugu Beograd Ranžirna A - Rasputnica T - Rakovica sa novoprojektovanom železničkom stanicom BG voza Makiš koja predstavlja početnu/krajnju stanicu linije 3 BG Voza Makiš na relaciji Makiš - Rakovica - Karaburma.

- Usled zahteva iz projektnog zadatka da se obezbedi dovokolosexčna pruga od tunela Kneževac do buduće stanice BG voza Makiš kao i usled prostornih ograničenja nije bilo moguće zadržati postojeće skretnice koje omogućavaju kretanje teretnih vozova ka stanici i iz stanice Beograd ranžirna. Položaj novih skretnica uslovio je delimično izmeštanje izlaznog koloseka za Lapovo/Požarevac, izlaznog koloseka za Banat kao i ulaznog koloseka iz Banata. Pomenuta izmeštanja dovela su do izlaženja van granica plana detaljne regulacije koji predstavlja planski osnov za izgradnju stanice BG voza Makiš i pruge od tunela Kneževac do te stanice - ističe se u dokumentu.

Predmetna lokacija se nalazi u zoni Ranžirne stanice u Makiškom polju. Prema važećim planskim dokumentima pripada površinama javne namene - železničko zemljište.

- Granica UP-a definisana je u širem obuhvatu. Širi obuhvat definiše deo trase pruge od izlaska iz tunela Kneževac ka budućoj stanici BG voza u Makišu, sa predmetom detaljne razrade ovog UP-a koji čine ulazni-izlazni koloseci prema Ranžirnoj stanici, odnosno njihova rekonstrukcija koja utiče na promenu geometrije samih koloseka u odnosu na postojeće stanje - navodi se u dokumentaciji.

Kako se pojašnjava, prelazak izmeštene trase preko postojećih melioracionih kanala ostvariće se odgovarajućim objektom (most/propust) što će bizti detaljnije razrađeno u narednim fazama projektne dokumentacije.

Ukupna površina obuhvata plana iznosi oko 103.337 kvadrata (10,3 hektara).

Javna prezentacija obaviće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u Ulici 27. marta br. 43-45 (sala 2 u suterenu) od 19. do 27. septembra 2024. godine, svakog radnog dana od 9 do 15 časova.

Nosilac izrade Urbanističkog projekta je Saobraćajni institut CIP, a zahtev za potvrđivanje UP-a podnela je Agencija za prostorno planiranje i urbanizam u ime investitora Infrastrukture železnice Srbije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: