Društvo 3

02.09.2024.

12:35

Terazijska terasa dobija novo lice: Rušiće se duž Kameničke, zelena promenada do Beograda na vodi

Terazijska terasa, koja je nekada bila vidikovac, a izgubila tu funkciju zbog izgradnje visokih zgrada u projektu "Beograd na vodi", do početka izložbe Ekspo 2027. u potpunosti će promeniti izgled.

Izvor: Politika, B92.net

Terazijska terasa dobija novo lice: Rušiće se duž Kameničke, zelena promenada do Beograda na vodi
BBbirdZ/Shutterstock.com

Podeli:

Naime, posao rekonstrukcije prostora od Terazijske česme i parka "Bristol" do česme u narednom parku poveren je projektantskom birou ARCVS arhitekte Branislava Redžića, koji je već učestvovao na mnogobrojnim urbanističko-arhitektonskim konkursima za gradnju u ovom delu Beograda.

Proširenje ovog projekta obuhvata i dodatne površine, uključujući Beogradski sajam, novobeogradski Blok 18a, bivše brodogradilište, kao i parcele Terazijske terase.

"Potpunom rekonstrukcijom Terazijske terase i Parka Luke Ćelovića biće ostvarena prirodna, 'zelena' veza sa Svetonikolskim parkom i obalom Save", navedeno je prošle nedelje u saopštenju kompanije "Beograd na vodi".

Kako za "Politiku" objašnjava osoba upućena u projekat, deo terase od Terazijske česme do Ulice kraljice Natalije biće intenzivno ozelenjen.

Ostvariće se najmanje 75–80 odsto zelene parkovske površine. Dvadesetak procenata biće popločano.

Najzelenija, najspontanija pešačka veza priobalja i Terazija, odnosno centra grada, treba da bude Terazijska terasa – svi zeleni prostori do parka "Bristol".

Većina objekata duž leva strane Kameničke ulice biće porušena i ona pretvorena u zelenu parkovsku promenadu.

Postoji jedan zaštićeni objekat na uglu Gavrila Principa i Kameničke, koji će biti sačuvan, kao i nekoliko kvalitetnih građevina koje nisu pod zaštitom.

Radi se procena toga koliko objekata treba da bude porušeno između Lomine i Ulice kraljice Natalije.

Sagovornica tvrdi da nijedno drvo neće biti posečeno između zgrada u Balkanskoj 2 i Prizrenskoj 1 i da će u tom delu postojeći parkovski prostor biti obogaćen novim sadnicama. Ulica kraljice Natalije i Lomina biće u režimu usporenog saobraćaja.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: