Društvo 6

29.08.2024.

9:41

Na mestu starog hotela "Jugoslavija" niče luksuzno zdanje

Na mestu hotela "Jugoslavija" niču dve kule sa 42 sprata, kao i luksuzni hotel sa osam zvezdica.

Izvor: B92.net, Blic

Na mestu starog hotela "Jugoslavija" niče luksuzno zdanje
BalkansCat / Shutterstock.com

Podeli:

Od starog hotela, ostaće samo legendarni luster koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Novim izgledom hotela, promeniće se i izgled Zemunskog keja i dobiti novi - moderniji sjaj.

I dalje je u hotelskom restoranu nalazi ogroman luster koji je do pre 10 godina bio jedan od najvećih na svetu. Težak je 14 tona, dugačak je skoro 20 metara, opremljen sa 5.000 sijalica, i ni manje ni više 40.000 Svarovski kristala, zbog čega je i ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Upravo taj luster, jedino je što će biti sačuvano iz unutrašnjosti starih zidina. Ipak, nakon što se izgradi novi hotel koji će biti deo poznatog lanca, Zemunski kej krasiće potpuno novo ruho.

Dok jedni mediji najavljuju rušenje hotela "Jugoslavija" za ovaj vikend, drugi mediji najavljuju rušenje u decembru, međutim zvaničnih saopštenja nije bilo.

Kako će ubuduće izgledati hotel "Jugoslavija"

Kako je ranije istakao Predrag Petrović, marketing direktor MV Invest projekat hotel "Jugoslavija", to će biti projekat koji će značiti za Zemun, ali i ceo Beograd. On je opisao i kako će ubuduće izgledati zdanje.

"Govorimo o dve kule, jedna je stambena, druga poslovna. Hotel "Jugoslavija" biće simbol i Beograda i Zemuna, ukratko", pojasnio je on.

Kompleks od 240.000 kvadrata: Poznato šta će se graditi na mestu hotela Jugoslavija

Na parceli je, kako je istaknuto u planu, predviđena izgradnja multifunkcionalnog kompleksa sa poslovnim prostorima, komercijalnim delatnostima i stanovanjem (410 stanova), podzemnim garažama i trgom sa fontanama.  Takođe, i luksuznim hotelom sa restoranima, salama za poslovne sastanke, salama za konferenciju, igraonicom za decu, teretanom, SPA centrom, frizerskim i kozmetičkim salonom, bazenom, brendiranim prodavnicama, baštama i terasama.

Hotel je, stoji u Studiji, predviđen kao luksuzni hotel sa pet zvezdica kapaciteta oko 200 soba. Svaka soba imaće minimum 38 kvadrata. Dozvoljeno je planirati i kazino visoke klase koji se predviđa na površini od 4.040 metara kvadratnih, navodi se u nacrtu plana.

Preporuka je da hotel koristi energije iz obnovljivih izvora, podržava sortiranje otpada, automatsko gašenje svetla/klime uređaja u smeštajnim jedinicama nakon odlaska gosta. Kada je reč o arhitektonskoj koncepciji, planira se ekskluzivni spoljni izgled objekta hotela sa materijalima najvišeg kvaliteta u oblikovanju fasade.

Takođe se planira i putničko pristanište u vidu marine prilagođeno za prijem i otpremu putnika u okviru sistema javnog prevoza putnika, odnosno marina za posebne namene na vodnom putu namenjenu za prihvat, čuvanje i opremu plovila koja služe za rekreaciju, sport i razonodu.

Planiraju se poligoni za jedriličarske i veslačke sportove u okviru vodene površine, navedeno je u dokumentu koji je na javnom uvidu do 20. maja.

Planirano je i ozelenjavanje fasade za koje će kao inspiracija poslužiti Veliko ratno ostrvo, te će vrste biljaka koje će se naći na fasadi biti karakteristične isključivo za njega.

Završetak radova planiran je do početka Ekspo-a 2027.

Investitor planira da do 2027. u izgradnju hotela i dve kule uloži čak pola milijarde evra, prenosi eKapija.

Predstavnik investitora Živorad Vasić kaže da će stambena kula biti bliža centru Beograda i imaće 42 sprata, a da će obe građevine biti ispod visine od 150 metara.

"Poslovna kula, gde će biti sve kompanije srpske i strane koje su investitori u Srbiji, uzimaće taj prostor i to će biti kula koja će imati 34 sprata. Ali, ono što treba reći je da će hotel biti na istom mestu i da će se nalaziti koridor ispod hotela, koji će povezivati Dunavski kej sa Bulevarom Nikole Tesle", objašnjava Vasić.

Pročitajte još:

Zvanično: Hotel Jugoslavija ima novog vlasnika

Evo šta se još gradi kod hotela Jugoslavije

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: