Društvo 3

24.08.2024.

16:13

U planu još tri "protočna stajališta" u Beogradu: Evo kako će ubrzati saobraćaj u prestonici

Grad Beograd razmatra mogućnost da se na još na dve do tri lokacije uspostave protočna stajališta po uzoru na stajalište Jug, a reč je o lokacijama ka kojima gravitira prevoz autobusima velikog broja putnika.

Izvor: eKapija

U planu još tri "protočna stajališta" u Beogradu: Evo kako će ubrzati saobraćaj u prestonici
alexfan32 / Shutterstock.com

Podeli:

Iz Sekretarijata za saobraćaj su naveli da stajalište Jug po svojoj suštini treba posmatrati kao prolazno/protočno stajalište kojim će upravljati Grad Beograd, koje će biti potpuno odvojeno u funkcionalnu celinu, prenosi eKapija.

"Ništa se ne ukida": Beograd dobija još jednu autobusku stanicu

Kako navode iz gradske uprave, to stajalište će za sada biti jedina lokacija, pored Centalne autobuske stanice na Novom Beogradu, gde će prevoznicima koji u Beograd dolaze sa juga Srbije, biti dozvoljeno da stanu i da ostave putnike kojima odgovara da tu izađu.

Kako se navodi u odgovoru, putnici neće plaćati naknadu za korišćenje ovog stajališta.

"To stajalište je protočnog karaktera, namenjeno da prevoznici tu zaprime putnike, u skladu sa čim na njemu neće biti centralnog staničnog objekta, niti dodatnih sadržaja komercijalnog karaktera", piše u odgovoru.

Prebacivanje međugradskih autobuskih polazaka sa starog BAS-a na novu, nedovršenu autobusku stanicu u Bloku 42 sve je bliže, a u susret tome sada je konačno i jasnije šta će u stvari biti takozvana stanica "Jug" na Autokomandi koja će biti dolazno i polazno stajalište za autobuse iz pravca juga, jugoistoka i istoka Srbije.

To će, iako su taj prostor nadležni u prethodnom periodu nazivali stanicom, u suštini biti stajalište jer karakteristike stanice, što su ranije potvrdili i sagovornici eKapije, nema.

"Ovim ovde servisnim priključkom, uz veliku BAS stanicu na Novom Beogradu, mi ćemo pružiti mogućnost da svih onih 22.000 ljudi koji dolaze svakog dana na BAS i svih 1.200 priključaka i polazaka koji dolaze na BAS, budu raspoređeni na ova dva kraja Beograda i da na taj način budu, pre svega, operativni, a da ne opterećujemo nepotrebnim prolaskom autobusa sam centar Beograda, a posebno most Gazela", rekao je Miroslav Čučković, beogradski menadžer.

Puštanjem u rad stajališta "Jug" biće omogućeno da se ukine međugradski saobraćaj preko Gazele i da se tako smanje gužve u tom delu grada, ocenjuju nadležni.

"Najstrože će biti zabranjeno i kažnjivo da svi ostali auto-prevoznici međumesnog saobraćaja koriste neka druga stajališta koja su do sada koristili", istakao je Bojan Bovan, beogradski sekretar za javni prevoz.

Autobusi se uskoro sele iz centra Beograda

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: