Društvo 7

11.08.2024.

13:32

Beogradski metro će ići i do aerodroma: Traži se novo rešenje za treću liniju

Treća linija beogradskog metroa, mimo pretodnog plana, mogla bi da ide i do aerodroma Nikola Tesla.

Izvor: eKapija/B.P.

Beogradski metro će ići i do aerodroma: Traži se novo rešenje za treću liniju
Ovchinnikova Irina/Shutterstock

Podeli:

To je navedeno u projektnom zadatku za izradu projektno-tehničke dokumentacije - Studije opravdanosti sa Idejnim projektom i sa Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu za liniju 3 beogradskog metroa, koju je naručio JKP Beogradski metro i voz.

Kako se navodi u tenderu vrednom 2,95 milijardi dinara (25,2 miliona evra), palnirano je produženje linije 3 budućeg metroa.

"Dve linije predložene Generalnim projektom metroa su osnova budućeg metro sistema. Međutim, samo sa trećom linijom ovaj sistem može da ispuni transportne zahteve grada Beograda", kaže se u dokumentaciji.

Kako se podseća, u okviru konceptualnog rešenja iz 2021. godine koji je izradila kompanija Egis Rail data je trasa treće linije metroa od Novog Beograda do Banjice, dužine 20,8 kilometara sa 22 stanice: Surčinska, Blok 61, Gandijeva, IMT, Blok 42, Arena, Ušće, Pristanište, Trg Republike, Narodna skupština, Manjež, Klinički centar, Beograd Centar, Autokomanda, Vitanovačka, TC Stadion, Braće Jerković, Stepe Stepanović, Trošarina, Banjica, Oslobođenja. Ukrštanje linije 3 sa linijom 1 predviđeno je na Trgu republike, dok je sa linijom 2 ukrštanje predviđeno kod stanice Park Manjež i stanice Arena.

Za potrebe dalje i detaljnije analize trase linije 3, ističe se u projektnom zadatku, projektno-tehnička dokumentacija mora da uključi i povezivanje linije 3 metroa sa BG vozom na železničkim stanicama Novi Beograd (Ulica Antifašističke borbe) i Vukov spomenik, povezivanje sa linijom 2 kod metro stanice Arena, potom kod stanice Grčića Milenka/Vojislava Ilića/Ustanička, povezivanje sa linijom 1 na Trgu republike.

Takođe, novo rešenje treba da obradi i moguća proširenja:

• Povezivanje sa linijom 2 u zajedničkom depou Bežanija,

• Esktenziju do aerodroma Nikola Tesla,
• Ekstenziju na Kumodražu u pravcu budućeg BIO4 kampusa kod Farmaceutskog fakulteta;
• Ekstenziju od Banjice do naselja Kanarevo brdo, Miljakovac i Rakovica,

Izradu projektno-tehničke dokumentacije za liniju 3, kako je nevedeno, treba obraditi u dve etape tako da prva obuhvata deo Bežanija i Novi Beograd sa ekstenzijom ka aerodromu (leva obala reke Save), a druga etapa deo od Novog Beograda ka Banjici i BIO4 kampusu, kao i ka Miljakovcu i Rakovici (desna obala reke Save).

Projektant će izraditi više varijantnih rešenja trase metro Linije 3 (minimalno tri) sa elementima generalnog projekta, a biće dužan i da prognozira broj putnika na liniji 3 i uradi ekspertizu uticaja ove linije na vodoizvorišta na Novom Beogradu.

Tender je otvoren do 1. oktobra.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

Treslo se tlo u Srbiji

Aparati Seizmološkog zavoda Srbije zabeležili su slab potres jutros oko pola 5, ali je reč o veoma slabom zemljotresu koji ne može da izazove štetu.

8:02

10.9.2024.

8 h

Podeli: