Društvo 11

07.08.2024.

13:10

Na Sajmu ostaje Hala 1: Evo šta će se sve graditi na području priobalja reke Save

Javnosti je dostupan rani javni uvid povodom izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja Grada Beograda - područje priobalja reke Save za projekat Beograd na vodi.

Izvor: eKapija/A.K.

Na Sajmu ostaje Hala 1: Evo šta će se sve graditi na području priobalja reke Save
Esin Deniz/Shutterstock

Podeli:

Područje Prostornog plana, prema svojim karakteristikama, podeljeno je na 13 prostorno-funkcionalnih celina. Prvih šest definisano je važećim PPPPN, a ostatak Prostornim planom koji je na javnom uvidu, piše eKapija.

Urbanistička celina 1 - obuhvata deo celine Savamala i blokove između Starog Savskog mosta i Karađorđeve ulice, blokovi 1-9

U blokovima uz Karađorđevu ulicu, neophodno je očuvati postojeći karakter izgrađenosti, jer su blokovi formirani i izgrađeni sa zaštićenim objektima koji su spomenici kulture (zgrada Beogradske zadruge, hotel Bristol). U novoformiranim blokovima koji nisu u sistemu zaštite predviđena je izgradnja novih objekata ostale namene kao i javne namene (kombinovana dečja ustanova).

Urbanistička celina 2 - obuhvata blokove uz Savski trg i Savsku ulicu, blokovi 10, 11, 23 i 25

U okviru UC II nalaze se objekat kreativne industrije Okretnica, ložionica i vodotoranj, kao i spomenik kulture Zgrada železničke stanice. U novoformiranim blokovima duž Savske ulice predviđena je izgradnja objekata ostale namene.
Predviđena je izgradnja objekata pratećih javnih namena (kompleks obrazovnih ustanova – OU, objekti kulture, metro stanica).

Urbanistička celina 3 - obuhvata centralne blokove od Starog Savskog mosta do Bulevara Vudroa Vilsona, blokovi 12-18, 20-22 i 24

Predviđena je izgradnja visokih objekata u blokovima 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22 i 24. U bloku 24 kroz izradu nacrta plana preispitaće se potreba i mogućnost realizacije podzemne javne garaže ispod parka. Planira se izmena u bloku 13, koji menja osnovnu namenu iz namene komercijalne zone i gradski centri u stanovanje i stambeno tkivo.

Urbanistička celina 4 - obuhvata blokove oko mosta Gazela, blokovi 19, 26-30

U okviru predmetne urbanističke celine je najviši objekat u obuhvatu plana - kula Beograd. Takođe, nalazi se i spomenik kulture Fabrika hartije Milana Vape. Predviđena je izgradnja visokih objekata u blokovima 19, 26, 27, 28, 29 i 30. Predviđena je izgradnja objekata ostale namene kao i pratećih javnih namena. Poštujući spomenički status objekta, nekadašnje Fabrike hartije Milana Vape, i planiranu prenamenu u muzejski prostor koji zahteva formiranja otvorenog slobodnog prostora za potrebe saobraćajne opsluženosti, kao i stvaranja adekvatnog okružja za funkcionisanje muzejskog prostora, planskim rešenjem se omogućava dislokacija planiranog objekta zdravstva i socijalne zaštite iz blokova 28,29 30, na novu lokaciju u UC IX u bloku 49. Takođe, u bloku 27, kroz izradu nacrta plana, preispitaće se mogućnost realizacije podzemne javne garaže ispod parka.

Urbanistička celina 5 - obuhvata levu obalu reke Sava, blok 56

Planirano je očuvanje i unapređenje postojećeg parka Republika Srpska i zelenih površina u priobalju, kao i
proširenje parka sa jugozapadne strane.

Urbanistička celina 6 - obuhvata mrežu javnih saobraćajnih površina na levoj i desnoj obali reke Save.

Urbanistička celina 7 - obuhvata prostor Beogradskog sajma, blokove od 31- 39

Imajući u vidu izmeštanje Beogradskog sajma na lokaciju u okviru područja Nacionalnog fudbalskog stadiona planira se potpuna transformacija prostora Beogradskog sajma i stvaranje novog identiteta prostora kao kontinuitet razvoja beogradskog priobalja započet Projektom Beograd na vodi.

Spomenik kulture, Hala 1, sa novim kontekstom dobija i novu funkciju kao objekat kulture. Zadržava visok stepen atraktivnosti i sa novom pristupačnošću i planiranim sadržajima savskog priobalja i Promenade generiše koncentraciju aktivnosti i izgrađenosti. Sabraćajnu arteriju ove celine predstavlja produžetak saobraćajnice od raskrsnice SAO 6 (Nova 1).

Urbanistička celina 8 - obuhvata područje na kome su se nekad nalazili rezervoari NIS-a, koji su svojom neadekvatnom namenom narušavali prostor prirodnih i kupturnih vrednosti u kontekstu prostorno kulturno istorijske celine Topčider, blokovi 40 i 41

Planom se predviđa remedijacija zemljišta i realizacija pretežno stambene namene sa pratećima sadržajima koji će oživeti ovaj prostor, dopuniti i aktivirati potencijal prostora. Veza celine sa atrakcijama u okruženju planira se: denivelisanim prelazom preko Bulevara vojvode Putnika sa Adom Ciganlijom, Čukaričkim rukavcem i Promenadom, a planiranim linijskim parkom sa ostalim celinama i sa područjem parka Topčider, pešačko-biciklističko vezom uz Topčidersku reku.

Urbanistička celina 9 - obuhvata blok između ulica Jovana Ristića, Sitničke, Manasijeve i Bulevara vojvode Putnika (48), blok između ulica Drinske, Sarajevske, Durmitorske i Savskeulice (49), blok između ulica Savske, Risanske, Dr Aleksandra Kostića i Savskog trga (50) i blok između ulica Mihaila Bogićevića, Gavrila Principa, Ličke i Karađorđeve ulice (51), blokovi od Karađorđeve ulice do Terazijske trease (52, 53, 54 i 55)

Navedeni blokovi su u uključeni sa ciljem preispitivanja planiranih namena i formiranja kvalitetnog urbanog okvira potezu duž Bulevara vojvode Putnika, Savske i Karađorđeve ulice i okruženja Terazijskog platoa.

Urbanistička celina 10 - obuhvata levu obalu reke Save, delove novobeogradskih blokova: 18a i 69

Celina predstavlja tipičnu braunfild lokaciju, atraktivnog položaja, zaposednuto neadekvatnom privrednom aktivnošću (šljunkare, betonske baze). Planiranjem namena: mešoviti gradski centri, sport i javne zelene površine ovom prostoru daju mogućnost realizacija širokog spektra funkcija i sadržaje. Dodani kvalitet i atraktivnost ovom prostoru daje i pešački most, kao veza beogradske i novobeogradske obale reke Save.

Urbanistička celina 11 - linijski park i Stari železnički most

Predviđena je rekonstrukcija i revitalizacija Starog železničkog mosta kroz transformaciju u pešačku komunikaciju između leve i desne obale reke Save (vezu područja Beograd na vodi sa Novim Beogradom i budućim sadržajima na levoj obali reke Save) i formiranje parkovske površine na trasi bivše železničke pruge ka Topčideru.

Urbanistička celina 12 - vodno zemljište

Planirana je za marine u Čukaričkom rukavcu i marinu Mali vranac, tipologija i sadržaji biće definisani u fazi nacrta plana.

Urbanistička celina 13 - koridor Topčiderske reke.

Predstavlja pejzažno-arhitektonsku i funkcionalnu veza urbanističkih celina sa sadržajima Topčiderskog parka, odnosno vezu planiranog linijskog parka i Topčiderskog parka.

Predškolske ustanove

Planira se gradnja kombinovane dečje ustanove u bloku 8a, kapaciteta 270 dece, potom u urbanističkoj celini 7 jedna kombinovana dečja ustanova, kapaciteta 270 dece predškolskog uzrasta i tri depandansa PU-e, svaki
maksimalnog kapaciteta od po 60 dece. Za urbanističku celinu 8 planirana je jedna kombinovana dečja ustanova u
bloku 40, kapaciteta 160 dece predškolskog uzrasta, a u urbanističkoj celini 10 planiran je jedan depandans PU-e i maksimalnog kapaciteta od 80 dece.

Ukupan kapacitet planiranih predškolskih ustanova u Planu iznosi 1.650 dece predškolskog uzrasta 1 - 6 godine.

Osnovne škole

Planira se realizacija tri osnovne škole:

- OŠ1 u okviru urbanističke celine 2, kapaciteta 480 učenika sa radom u 1 smeni (kao zasebna funkcionalna
celina i/ili faza ili pak kao integrisan deo Kampusa obrazovnih ustanova (OU)koji sadrži depandans predškolske ustanove i OŠ);

- OŠ2 u okviru urbanističkih celina 4 i 7, maksimalnog kapaciteta 1.200 učenika sa radom u jednoj smeni, nkompleks osnovne škole u zoni linijskog parka;

- OŠ3 u okviru urbanističke celine 8, kapaciteta 240 učenika sa radom u jednoj smeni.

Ukupan kapacitet planiranih osnovnih škola iznosi 1.920 dece školskog uzrasta 7-14 godina.

U okviru Kampusa obrazovnih ustanova (OU), moguće je realizovati i srednju školu.

Zdravstvene ustanove

Za planirani broj stanovnika (27.770), planirana je ustanova PZZ u bloku broj 50.

Ustanove socijalne zaštite

Za planirani broj stanovnika potrebno je obezbediti objekat ili prostor za različite kategorije socijalno ugroženih kojima je potrebna pomoć drugih lica u organizaciji dnevnog centra ili domskog smeštaja. Preporuka je da se planira prostor uz objekat primarne zdravstvene zaštite ili kao depandansi u okviru planiranih objekata mešovite namene.

Objekti kulture

Pored postojećih zona sa različitim kulturnim sadržajima, planirana je i zona u kojoj se nalazi Hala 1 Beogradskog sajma, koja uživa status kulturnog dobra.

Verski objekti

Preporuka je, ali ne i obaveza, da se planira površina za pravoslavni hram.

Površine za sportske objekte i komplekse

Planirani sportsko-rekreativni kompleks u bloku 47 namenjen je za treninge i takmičenja sportista i sportskih ekipa na lokalnom nivou. Može da sadrži više sportskih objekata kao što su: otvoreni sportski tereni (košarka, odbojka, rukomet, tenis itd.), zatvoreni sportski objekti (sportske sale, zatvoreni i otvoreni bazeni i dr.).

Pored sportskih objekata kao obaveznog sadržaja, u okviru građevinske parcele moguća je i realizacija kapaciteta komercijalnih delatnosti (trgovina i ugostiteljstvo) i javnih službi, koji moraju biti u funkciji sportske namene kompleksa.

Na području Ade Ciganlije orijentisanom ka Čukaričkom rukavcu planirane su površine za sportove na vodi (jedriličarske i veslačke klubove). U akvatoriji Čukaričkog rukavca planiran je prostor za trening veslačkih klubova (širine 60 m i dužine 1000 m).

Prostornim planom su, u okviru priobalnog zemljišta, planirani pristupi sadržajima na vodi (pontonima) jedriličarskih i veslačkih klubova, čiji objekti se nalaze u zaleđu.

Površine ostale namene

U okviru površina ostalih namena planirane su sledeće namene:

- stanovanje i stambeno tkivo,
- komercijalne zone i gradski centri i
- mešoviti gradski centri.

Pretežna namena stanovanje i stambeno tkivo planira se u blokovima 31, 32, 33, 35, deo bloka 36, 37, 38 deo, 39 deo, 40 u površini od oko 62,43 ha.

U blokovima 1-30 zadržava se namena komercijalne zone i gradski centri. Takođe, pretežna namena komercijalna zona i gradski centri planira se u blokovima 41, 42 deo, 43 deo, 48 deo i 51 deo u površini od oko 23,14 ha.

Zona mešovitih gradskih centara planira se u blokovima 43 deo, 44 deo, 45, 48 deo, 49 deo, 50 deo, 51 deo, 53 deo i 54 deo u površini od oko 12,77ha.

Realizacija opšteg i operativnih ciljeva, omogućiće racionalniju organizaciju i efikasnije uređenje prostora, kao i ostvarivanje veće atraktivnosti ovog dela priobalja Beograda. Time se obezbeđuje: transformacija dela urbanog sistema; razvoj privrednih aktivnosti (trgovine, komercijalnih delatnosti, turizma, kreativnih industrija i dr.) i mreže objekata javnih službi; razvoj dela transportnog sistema, vodne, energetske i komunikacione infrastrukture Beograda, kao i smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama, navedeno je u planu.

Naručilac izrade plana je Beograd na vodi, nosilac izrade plana Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije, a obrađivač plana Urbanistički zavod Beograda.

Javni uvid traje do 21. avgusta.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: