Društvo 1

29.07.2024.

8:10

Spremna za rušenje: Vreme za izgradnju nove

Nakon što je gradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove izdao lokacijske uslove Beogradu na vodi za gradnju na mestu glavne autobuske stanice, isto je učinio i kada je reč o ideji da se postojeća zgrada Pošte na Savskom trgu sruši i podigne nova.

Izvor: eKapija

Spremna za rušenje: Vreme za izgradnju nove
miamia/Shutterstock

Podeli:

Objekat će se raditi po originalnom projektu arhitekte Momira Korunovića.

Beograd na vodi sada može da ide ka sledećoj fazi i podnese zahtev za građevinsku dozvolu.

Kako se navodi u rešenju, investitoru se izdaju lokacijski uslovi za "oblikovnu rekonstrukciju po izvornom projektu objekta Pošte, izgradnju i prenamenu u Kulturni centar".

Nova zgrada imaće bruto površinu od 10.880 kvadrata.

Gradski sekretarijat dozvoljava zamenu postojećeg objekta. Glavni ulaz biće prema Savskom trgu, a sekundarni ulazi će biti ka Savskoj ulici. Novi objekat će biti projektovan kao niz prostora za "dečji muzej, galerije, umetničke radionice, škole kulturno umetničkih disciplina, knjižare i sl".

Objekat će sačuvati istu spratnost kao sadašnja zgrada odnosno podrum, prizemlje i šest spratova.

Kako se navodi, forma objekta i fasada su "rekonstruisani sa originalnih projekata dostupnih u arhivama, a delovi koji nisu postojali u arhivskoj građi projektovani su na osnovu fotografija originalnog objekta".

Kao i u slučaju autobuske stanice, ni na ovoj lokaciji ne postoji dovoljna elektroenergetska infrastruktura pa će morati da se gradi trafostanica te je napravljen ugovor s Elektrodistribucijom Srbije.

Takođe, kao u slučaju autobuske stanice, investitor ne želi da svi delovi objekta budu priključeni na toplovodnu mrežu. Tako će centralno grejanje imati pozorište i dečiji muzej dok se poslovni prostori planirani za izdavanje (restoran, kuhinja i kafe na poslednjem spratu) ne priključuju na daljinski sistem grejanja.

Od investitora se traži i da zaključi ugovor s Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda radi izgradnje nove vodovodne mreže, kao i da dostavi dokaz o izgradnji nedostajuće infrastrukture pristupne saobraćajnice.

Sekretarijat traži i da se poštuju uslovi kada je reč o pristupu osoba sa invaliditetom, dece i starijih osoba budućem kulturnom centru, kao i da se poštuje obaveza u vezi sa otpadom koja predviđa jedan kontejner na 800 kvadrata korisne površine objekta.

Sekretarijat navodi i da postojeći objekat nije kulturno dobro niti se nalazi u okviru kulturno-istorijske celine, nije pod prethodnom zaštitom tako da na poslu njegove rekonstrukcije ne mora da se angažuje Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Jedino u slučaju da prilikom iskopavanja naiđe na arheološke ostatke, investitor je dužan da zaustavi radove i o pronalasku obavesti Zavod.

Obavezna je i zaštita životne sredine prilikom rekonstrukcije tako da je potrebno da se proceni vrsta, sastav i količina otpada koji će nastati prilikom rušenja zgrade i da se napravi plan kako će biti uklonjen.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Servisne informacije

Ovi delovi Beograda ostaju bez vode ceo dan

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Savski venac, u četvrtak, 19. septembra, od 8 do 22 sata bez vode će ostati potrošači u Ulici Sanje Živanovića, od Ruske do Brzakove, saopštavaju iz JKP-a "Beogradski vodovod i kanalizacija”.

21:15

18.9.2024.

1 d

Podeli: