Društvo 8

15.07.2024.

21:54

Surčin modernizuje prigradska naselja

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade Prostornog plana dela gradske opštine Surčin.

Izvor: eKapija/D.A.

Surčin modernizuje prigradska naselja
Adam Radosavljevic / Shutterstock.com

Podeli:

Kako se navodi u dokumentu, Prostorni plan se radi na inicijativu opštine Surčin u cilju preispitivanja važećeg Prostornog plana za deo gradske opštine Surčin.

Prostorni plan obuhvata teritoriju Surčina izvan granice obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda, površine oko 206,5 kvadrata kilometra (20.656 hektara). Prostornim planom su obuhvaćene cele katastarske opštine Bečmen, Boljevci, Jakovo, Progar, Petrovčić i deo katastarske opštine Dobanovci. Kako se precizira, konačna granica utvrdiće se u fazi izrade i verifikacije Nacrta plana.

- Surčin kao urbani centar treba da postane centar privrednih aktivnost sa većom odgovornošću za uređenje i razvoj sela u njegovom okruženju, prvenstveno kroz razvoj poljoprivrede, male industrije i turizma – navodi se u dokumentu.

Koncepcija budućeg razvoja i organizacije mreže naselja opštine Surčin će biti zasnovana na hijerarhijskom i organizaciono-funkcionalnom nivou u okviru koga će Surčin biti opštinski centar, Dobanovci značajniji privredni centar opštine, dok se ostala naselja posmatraju kao ruralna, koja se razvijaju u veće (Jakovo, Boljevci i Bečmen) ili manje centre zajednice naselja (Progar i Petrovčić) sa mogućnošću njihove funkcijske specijalizacije.

Osnovni cilj izrade Prostornog plana je, kako je istaknuto, razrađen kroz nekoliko posebnih ciljeva - plansko korišćenje građevinskog, poljoprivrednog, šumskog i vodnog zemljišta, kao i zaustavljanje bespravne izgradnje stambenih, privrednih i drugih objekata, očuvanje i unapređivanje visokoproduktivnih kategorija zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju, kao i transformacija ekstenzivnih poljoprivrednih površina i kompleksa, njihov dalji razvoj i modernizacija u funkciji proizvodnje prehrambenih proizvoda.

Cilj izgrade plana je i valorizacija saobraćajnog položaja (međunarodni aerodrom "Nikola Tesla", autoput E-70 i deo obilaznice oko Beograda, delovi međunarodnog koridora 10, autoput Miloš Veliki (E763), reka Sava i posebno blizina Dunava kao međunarodnog koridora 7). Među ciljevima izrade plana izdvajaju se i i izgradnja energetske infrastrukture za lokalne potrebe, i to prvenstveno sistema gasifikacije, zaštita izvorišta pored Save, kao i izgradnja i uređenje vodoprivredne i komunalne infrastrukture, kao i zaštita i korišćenje prirodnih i kulturno-istorijskih vrednosti, razvoj izletničkog i rekreativnog turizma i objedinjavanje turističke ponude opštine kao dela regiona Beograda.

Kada je reč o posebnim oblastima razvoja, kako se ističe u dokumentu, izražena je potreba za dogradnjom, rekonstrukcijom i sanacijom pojedinih postojećih školskih objekata na području u obuhvatu plana, kao i izgradnja novih osnovnih škola (npr. u naselju Dobanovci). Ukazano je da, iako na teritoriji plana nisu evidentirane srednjoškolske ustanove, a imajući u vidu nepostojanje srednjoškolskog centra na teritoriji opštine Surčin, a s obzirom na veliki procenat populacije stanovnika srednjoškolskog uzrasta, u saradnji sa nedležnim institucijama će u toku izrade Nacrta plana biti definisani potrebni kapaciteti za izgradnju srednjoškolskih ustanova.

Što se tiče objekata zdravstvene zašite, u dokumetu koji je na javnom uvidu, napominje se da će u toku izrade Nacrta plana, u skladu sa uslovima nadležnih institucija, biti definisani potrebni kapaciteti za ustanove primarne zdravstvene zaštite.

- U Nacrtu plana će se posebna pažnja posvetiti rešavanju pitanja pristupnih saobraćajnica sa glavnih putnih pravaca ka privredno-industrijskim zonama kako bi se omogućila bolja pristupačnost i izbegao veliki obim transporta tereta kroz naselja (posebno izraženo u naseljima Dobanovci i Surčin) i ugrožavanje životne sredine – ističe se u dokumentu.

U njemu se konstatuje i da Surčin raspolaže prirodnim potencijalima koji nisu adekvatno iskorišćeni. Kao glavni turistički potencijal opštine izdvaja se Sava.

- Savom je moguća plovidba na celom potezu (50 km), a potrebne dubine za pristajanje manjih plovila postoje kod Progara, Boljevaca i u zonama uzvodno i nizvodno od ostružničkog mosta. Jakovo, Dobanovci, ali i Progar i Boljevci imaju začete ugostiteljsko-turističke usluge koje je moguće dopunjavati i drugim pratećim sadržajima i kapacitetima, posebno za kupališne aktivnosti i zabavu uz vodu i na vodi, ne samo pored Save, već i u unutrašnjosti područja – ukazano je u dokumentu.

Biciklističke staze, kao dopuna saobraćaju, ali i turizmu, sportu i rekreaciji se planiraju uz Savu i od Jakova preko Progara ka Obedskoj bari, ali je poželjno da se realizuju širom opštine, u skladu sa izuzetno povoljnom morfologijom terena, navodi se u dokumentu.

Kako se pojašnjava, generalna karakteristika postojećih turističkih lokaliteta je nedovoljna razvijenost i opremljenost u skladu sa potencijalima koje poseduju, te bi u budućnosti posebnu pažnju trebalo obratiti na povećanje smeštajnih i uslužnih kapaciteta, bolju saobraćajnu povezanost i intenzivirati aktivnosti u cilju bolje promocije ovih lokaliteta.

Kada je reč o određenim specifičnostima, u dokumentu je naglašeno i to da je jugozapadni deo opštine fizički slabo povezan sa opštinskim centrom i okruženjem, putnom mrežom neodgovarajućeg standarda, razvojno zapostavljen, ugrožen depopulacijom i dr, što ukazuje da je dalji razvoj potrebno bazirati na diversifikaciji delatnosti i saobraćajnom povezivanju.

Napomenuto je i da konverziju poljoprivrednog u drugo zemljište treba dozvoliti duž glavnih saobraćajnica, a preostale poljoprivredne površine sačuvati.

- U zapadnom i južnom delu opštine, sprovoditi principe održivog razvoja, te u pogledu korišćenja zemljišta saditi što više šume, zbog ambijentalnih i ekoloških vrednosti, ekonomske koristi i zaštite vodoizvorišta uz Savu. Istočni deo predmetnog područja deli obilaznica oko Beograda od kompleksa na kome se realizuje EXPO 2027 i kompleks Nacionalnog stadiona te je prirodno očekivati povećanu atraktivnost ovog dela opštine i proširenje građevinskog područja - napomenuto je u dokumentu.

Naručilac izrade plana je Služba glavnog gradskog urbaniste Beograda, a nosilac izrade plana je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, dok je obrađivač Urbanistički zavod Beograda.

Dokument je na ranom javnom uvidu do 29. jula u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, 27. marta br. 43-45 (u suterenu) i u zgradi gradske opštine Surčin, Vojvođanska br. 79.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: