Društvo 11

12.07.2024.

18:42

Urbanizuje se još jedan deo Beograda: Gradi se stambeni kompleks sa preko 400 stanova i vrtićem

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda oglasio javni uvid u nacrt Plana detaljne regulacije područja između Bulevara heroja sa Košara, Ulice Tošin bunar i železničkog zemljišta (zona železničke stanice Tošin bunar) na opštini Novi Beograd.

Izvor: eKapija/D.A.

Urbanizuje se još jedan deo Beograda: Gradi se stambeni kompleks sa preko 400 stanova i vrtićem
PIXEL to the PEOPLE/Shutterstock

Podeli:

Površina obuhvaćena planom, kako se može videti, iznosi oko 6,03 hektara, od čega je za mrežu saobraćajnica predviđeno 3,76 hektara, a za ostale namene, odnosno komercijalne sadržaje 2,27 hektara. Granica Plana obuhvata deo teritorije gradske opštine Novi Beograd između Bloka 65, ulice Tošin bunar i železničkog zemljišta, sa vezama saobraćajnica i infrastrukture do postojeće, odnosno planirane mreže.

U okviru buduće pretežne namene površina predviđeni su su komercijalni sadržaji, odnosno zona K2 za koju su planirani sledeći maksimalni urbanistički parametri:

- odnos poslovanje : stanovanje je min. 51 odsto : maks. 49 odsto
- indeks zauzetosti parcele 70 odsto
- indeks zauzetosti ugaonih parcela je 80.5 odsto
- maksimalna visina venca objekta je 19 metara
- procenat slobodnih i zelenih površina na parceli je min. 30 odsto
- parkiranje rešiti na parceli izgradnjom garaže ili na otvorenom parking prostoru u okviru parcele - za trgovinu 1 PM na 50 metara kvadratnih BRGP, za poslovanje 1 PM na 60 metara kvadratnih BRGP, za ugostiteljstvo 1 PM na dva stola sa po četiri stolice, za skladišni prostor 1 PM na 100 metara kvadratnih BRGP. Od ukupnog broja parking mesta obezbediti 5 odsto parking mesta za osobe sa posebnim potrebama.

Planom su definisane građevinske parcela za komercijalne sadržaje - GP-1 površine oko 6.039 metara kvadratnih , GP-2 površine oko 8.380 metara kvadratnih i PPP površine oko 457 metara kvadratnih . Kako je naglašeno, u okviru izrade idejnog rešenja za planiranu građevinsku parcelu GP-1 potrebno je obezbediti direktnu javnu pešačku komunikaciju između železničke stanice Tošin bunar i autobuskog stajališta u Bulevaru heroja sa Košara.

Predviđena BRGP stanovanja je 41.160 metara kvadratnih , a BRGP komercijalnih sadržaja 42.840 metara kvadratnih . Nacrtom plana je predviđeno 412 stanova na ovom prostoru, 1.111 stanovnika i 428 zaposlenih.

Planom je predviđen i depandans predškolske ustanove J1-D na GP1, u okviru zone K2, odnosno objekat za boravak 80 dece predškolskog uzrasta. Ukupna bruto građevinska površina objekta depandansa iznosi oko 520 metara kvadratnih (normativ 6,5metara kvadratnih/korisniku), a predviđena maskimalna spratnost P+1.

Na području obuhvaćenom planom nije predviđen objekat osnovne škole, već je predviđeno da deca iz tog područja pohađaju okolne obližnje osmoletke.

Što se tiče vodosnabdevanja, kako je napomenuto, za uredno snabdevanje vodom predmetnog područja planira se duž ulice Bulevar Heroja sa Košara izgradnja novoig cevovoda minimalnih dimezija Ø150 mm i povezivanje sa postojećim vodovodom u toj ulici u prstenast sistem. Planira se ukidanje cevovoda V1L150 mm (Ø150mm) u ulici Bulevar Heroja sa Košara, pošto se nalazi ispod planirane zone komercijalnih sadržaja – K2

Kada je reč o parcelama pristupnog puta, on mora da bude minimalne širine kolovoza 4,5 metra za jednosmerni saobraćaj, a 6 metara za dvosmerni saobraćaj. Slepe ulice moraju biti dvosmerne sa pripadajućom okretnicom, ističe se u dokumentu.

Kako se navodi u dokumentaciji, investitor je DHG d.o.o. Beograd, a nosilac izrade je Urbanistiq d.o.o. Beograd.

Nacrt PDR-a za ovih 2,37 hektara zemljišta u ovom delu Novog Beograda na javom uvidu biće do 12. avgusta.

Dokument koji se tiče izrade PDR-a za ovaj prostor na ranom javnom uvidu bio je u novembru prošle godine.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Servisne informacije

Ovi delovi Beograda ostaju bez vode ceo dan

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Savski venac, u četvrtak, 19. septembra, od 8 do 22 sata bez vode će ostati potrošači u Ulici Sanje Živanovića, od Ruske do Brzakove, saopštavaju iz JKP-a "Beogradski vodovod i kanalizacija”.

21:15

18.9.2024.

13 h

Podeli: