Društvo 8

12.07.2024.

10:47

Rekonstruiše se jedna od omiljenih pijaca Beograđana: Evo kako će izgledati FOTO

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji Kalenić pijace početi početkom sledeće godine, najavio je gradski sekretar za investicije, Luka Petrović.

Izvor: B92.net

Rekonstruiše se jedna od omiljenih pijaca Beograđana: Evo kako će izgledati FOTO
Beoinfo

Podeli:

Ova pijaca prostire se na oko 10.000 kvadratnih metara i predstavlja jednu od najvažnijih pijaca u glavnom gradu. Iz Sekretarijata za investicije Grada Beograda navode da će pijaca nakon rekonstrukcije biti podeljena u četiri celine.

Prva celina obuhvatiće najveći deo pijace sa 510 tezgi, četiri pjacete sa česmama i klupama i biće natkrivena nadstrešnicom. Druga celina će se fokusirati na gastronomske objekte, uključujući prodaju prehrambenih proizvoda i pripremu gotove hrane, dok je treća predviđena za objekat mlečne hale i nalaziće se na uglu Njegoševe i Ulice Maksima Gorkog. Mlečna hala obuhvatiće 50 prodajnih mesta i biće opremljena specijalizovanim prostorom za prodaju mlečnih proizvoda. Popločani prostor (Plato Soje Jovanović) na raskrsnici Maksima Gorkog i Njegoševe ulice, sa tribinama koje će ujedno biti i pristupno stepenište ka objektu mlečne hale, predstavljaće četvrtu celinu.

"Kao i do sada, želimo da vidimo modernu, inovativnu stranu Beograda. Ulažemo sve napore da pijace u glavnom gradu postanu mesto okupljanja i porodične kupovine. Modernom infrastrukturom pijacu približavamo mladima u želji da domaći proizvodi iz Srbije ostanu važan i neizostavan deo svih domova", izjavio je Petrović.

Jedna od omiljenih pijaca Beograđana izgrađena je 1926. godine i nosi ime po srpskom trgovcu Vlajku Kaleniću. Do sada je nekoliko puta bila rekonstruisana, ali nikada na ovako obiman i sveobuhvatan način.

"Moramo ići u korak sa vremenom, potrebama potrošača i modernizacijom. Zato je bilo neophodno da se temeljno isplanira ovaj projekat. On nosi veliku težinu zbog svoje tradicije, lokacije, ali i popularnosti među građanima. Naravno, tokom izrade projekta uzeli smo u obzir i potrebe trgovaca, kako bismo im olakšali dopremanje i prodaju proizvoda. Siguran sam da će stanovnici Vračara, ali i celog Beograda uživati u trgovini nakon završetka radova", dodao je Petrović.

Nova era Kalenić pijace obećava da će ovo mesto postati još atraktivnije, kako za stalne kupce tako i za nove generacije koje dolaze. Predstojeća rekonstrukcija ne samo da će unaprediti infrastrukturu već će i osigurati da pijaca ostane vitalno mesto za kupovinu domaćih, svežih proizvoda.

"Juče smo otvorili nabavku za projektovanje pijace Skadarlija. Zajedno sa rekonstruisanom Kalenić pijacom, novim objektima u Lazarevcu i Obrenovcu, Beograd će dobiti četiri potpuno nove, moderno opremljene pijace", najavio je Petrović.

Svi ovi projekti, kako je istakao, zapravo su dokaz da država i nadležne institucije ulažu u infrastrukturu i brinu o urbanističkoj mapi grada, stvarajući tako bolje uslove za život svih građana.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: