Društvo 1

07.07.2024.

13:22

Evidentirano 55 kritičnih tačaka u Beogradu

U Beogradu je evidentirano 55 kritičnih tačaka na kojim se skuplja voda tokom obilnijih padavina.

Izvor: Novosti/A.Z.K.

Evidentirano 55 kritičnih tačaka u Beogradu
Shutterstock/A_Lesik

Podeli:

Na njihovu pojavu uticali su prirodni faktori, širenje prestonice velikom brzinom kao i mnogobrojni novoizgrađeni stambeni i trgovinski objekti koji su priključeni na postojeću mrežu. Tokom projektovanja kanalizacionog sistema uziman je dvogodišnji prosek.

Da nevolja bude veća,tokom poslednjeg nevremena u ponedeljak i utorak na Beograd se sručilo čak 70 litara kiše, što je inače mesečni prosek.

Beograđani su sve zabrinutiji kada se oglasi RHMZ i najavi da će u glavnom gradu biti jačih padavina. ako se dogodio superćelijska oluja kao pre nekoliko dana i padne ogromna kiša, ulice se potope, prave se bujice i na nekoliko lokacija se pojavljuju prava mala jezera.

Autokomanda je jedna od lokacija gde je najviše objekata bilo oštećeno u poslednjoj nepogodi, a prema rečima v. d. direktora JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Radomira Vujadina postoji način da se ova situacija privremeno reši.

"Kada je Autokomanda u pitanju, naši stručnjaci iz sektora kanalizacione mreže su pratili sva dešavanja prethodnih dana. Zaključeno je da bi ugradnja dva taložnika na dva ključna mesta pomogla tokom prvog udara velike količine vode. Taložnici pokupe vodu i ona ode kroz kanalizacione cevi u postojeći kolektor. U Žarkovu ima jedna lokacija između dve benzinske pumpe gde se uvek posle kiše stvaralo jezero. Postavljanjem tih taložnika situacija je privremeno rešena, u planu je proširenje Trgovačke ulice pa će nakon rekonstrukcije ovaj problem biti i trajno rešen. Uzroci nastanka tih kritičnih tačaka u gradu su višedecenijski vreme se promenilo, ali i izgrađeni su objekti koju su priključeni na postojeću kanalizacionu mrežu koja sve to ne može da primi", rekao je Vujadin za RTS.

Zbog geografskog položaja kao kritične lokacije u gradu deklarisan je deo donjeg Dorćola, od Ulice cara Dušana do Dunava, kao i delovi Dedinja, Kaluđerice, Banovog brda, tu su i pojedine lokacije u Lazarevcu. Ovde je takođe problem i što u ovim delovima "atmosferska kanalizacija" nije izgrađena kako treba. Prema rečima Vujadina za rešavanje ovih problema potrebne su godine.

"Za dosta tih kritičnih tačaka postoje planovi i već se nalaze u programu uređivanja građevinskog zemljišta i mislim da će se u narednih nekoliko godina zajedničkom saradnjom svih aktera rešiti ovaj problem", rekao je Vujadin.

Prosečna mesečna količina padavina je od 40 do 70 litara, ali je tokom par sati početkom nedelje u Beogradu palo 70 litara kiše. Prema rečima stručnjaka veći broj zelenih površina mogao bi da pomogne u ovakvim situacijama, kao i izgradnja nove kanalizacione mreže.

Postoji mogućnost postavljanja plastičnih cevi ispod nivoa ulice tokom rekonstrukcije jer one mogu da prihvate određenu količinu vode i da je ispuštaju u dublje slojeve zemlje. Međutim i redovno čišćenje slivnika moglo bi da olakša ovakve muke Beograđana.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: