Društvo 28

05.07.2024.

11:10

Šapić: Veliki radovi kreću od sutra u Beogradu

Aleksandar Šapić je danas na konferenciji za medije govorio o infrastrukturnim projektima u Beogradu.

Izvor: B92.net

Šapić: Veliki radovi kreću od sutra u Beogradu
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Podeli:

Šapić govori detaljnije o projektu Mali metro, uklanjanja starog nemačkog mosta, izgradnja novog srpskog mosta i tunela, koji je sastavni deo ovog projekta.

"Mi već od sutra krećemo sa nekim radnjama, kako bi radovi mogli biti gotovi do 31. oktobra ili 1. novembra. Istovremeno Bi trebali da počnu radovi i na uklanjanju mosta, ali i radovi za početak izgradnje tunela, s tim da će s tim projektom morati da se uporedo radi pomeranje određene infrastrukture", objasnio je.

Kaže da trasa tramvaja, trenutno prelazi iz Milentija Popovića, preko starog Savskog mosta, dalje do Nemanjine ulice. A nova trasa će praktično menjati i premošćavati isti saobraćajni potez dok most bude bio u izgradnji.

"Po prvobitnom projektu je ulica Gavrila Principa trebala da bude isečena, ali je sada taj projekat promenjen. Oni koji se vozaju, znaju da smo Balkansku napravili dvosmernom", kazao je.

"Mi u sve ove radove krećemo već od sutra. Kružni tok kod Brankovog mosta krećemo tokom leta da radimo, a on je jedan od 3 koja smo već najavili da će da se izgrade. Potrudićemo se da ovaj kružni tok zavšrimo pre početka školske godine. A prvog novembra kada se zatvori most, trebaće nam jedno 10 dana da osposobimo i uklonimo tramvajsku mrežu i da se osposobi za javni prevoz", dodao je.

Kako kaže, radovi na mostu bi trebali da traju do tri godine, a isto toliko i za jednu cev tunela.

"To su stvari koje od nas neće zavisti, ali zato grad Beograd kreće sa pripremnim radovima, ali sve zavisi od kineskog partnera koji je odabran da radi ovaj projekat. Grad Beograd je investitor, a finansijer je Vlada republike Srbije".

"Budžet republike Srbije je oko 70 milijardi evra, BDP koji se pravi u Beogradu je oko 45 posto, a budžet Beograda je oko milijardu evra, to je nekih 2 posto. Ovo je odluka države dugi niz godina, prosto da znate koliko se pravi u Beogradu, a koliko ostaje u lokalnoj samoupravi", kazao je.

Kaže da je već napravljena posebna traka u Karađorđevoj gde se pravio čep, a sada će ona "kocka" biti promenjena asfaltom kako bi normalno mogli da cirkulišu automobili. 

"Dodatno će biti proširena ulica, to se očekuje do jeseni, pa ćemo tek onda krenuti u rekonstrukciju Pariske i Trga. A ovo je važno i zbog Brankovog mosta, koji će biti malo oslobođen tereta na ovaj način", kazao je.

Bulevar patrijarha Pavla se otvara 30. jula.

Kanalizacija i postrojenje otpadnih voda u Borči bi trebalo u avgustu da se otvori.

Podeli:

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: