Društvo 5

05.07.2024.

7:48

Beograd Investira 10,2 milijarde dinara u novi zeleni pojas

Grad Beograd planira da do kraja ove i u naredne dve godine uloži 10,2 milijarde dinara, odnosno oko 87,2 miliona evra u Linijski park.

Izvor: eKapija/I.Ž.

Beograd Investira 10,2 milijarde dinara u novi zeleni pojas
Beoinfo

Podeli:

Naime, kako se vidi u Odluci o budžetu Beograda za 2024. godinu koji su nedavno usvojili gradski odbornici, predviđeno je da grad do kraja ove godine izdvoji više do milijardu dinara za Linijski park, dok se u 2025. godini planira još 3,7 milijardi, a 2026. za te namene projektovano je 5,5 milijardi dinara.

Linijski park, bi, kada jednog dana bude bio kompletno završen, trebalo da bude dug 4,8 kilometara i da se prostire od šetališta kod Beton hale, ispod Kalemegdana, duž nekadašnje železničke pruge obalom Save i Dunava pa sve do Pančevačkog mosta.

Podsetimo, do sada je u izgradnji Linijskog parka završena samo prva celina od njih deset, i to ona od Beton hale do bastiona Svetog Jakova, na čijem delu je otkrivena Vodena kapija.

Pretvaranje trase bivše pruge u moderan zeleni pojas, prema tenderskoj dokumentaciji, podsetimo, trebalo bi da košta 70,5 miliona evra.

Pripremni radovi počeli su početkom 2022. godine kada su uklonjeni nanos, korov, naplavine i smeće sa divljih deponija. Radovi na izgradnji pešačke i biciklističke staz te godine bili su usporeni kada je pronađen arheološki lokalitet Vodena kapija, koja je gotovo ceo vek bila zatrpana. Te godine je radski urbanista Marko Stojčić najavio da bi Linijski park trebalo da bude završen za tri godine.

U okviru Linijskog parka definisano je 10 potcelina, čime je omogućena fazna realizacija.

Potcelina 1, površine oko 1,64 ha, i Potcelina 2, površine oko 3,57 ha, nalaze se na prostoru srednjovekovnog dunavskog pristaništa na platou Donjeg grada Beogradske tvrđave, koje je formirano početkom XV veka u vreme izgradnje severoistočnog bedema Donjeg grada. Radi obezbeđenja pristaništa, u drugoj polovini XV veka izgrađena je Kula Nebojša, koja danas predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika kulture tog vremena.

Potcelina 3, površine oko 1,17 ha, oivičena je Dunavskom ulicom na južnoj strani, Ulicom Tadeuša Košćuška na istočnoj strani i SRPC Milan Gale Muškatirović na severnoj i severozapadnoj strani, kao i Teniskim terenima Novak na zapadnoj strani. U postojećem stanju prostor zauzima železnički koridor.

Potcelina 4, površine oko 2,78 ha, nalazi se na prostoru neposredno uz Ulicu Tadeuša Košćuška i Dubrovačku ulicu, južno u odnosu na stambeno naselje. U postojećem stanju prostor zauzima železnički koridor.

Potcelina 5, površine oko 1,31 ha, nalazi se na prostoru jugozapadno od Marine Dorćol. U postojećem stanju prostor zauzima železnički koridor, dok se Potcelina 6, površine oko 1,33 ha, nalazi na prostoru jugozapadno od Termoelektrane Snaga i svetlost, Toplane Dunav, gde se takođe nalazi železnički koridor.

Potcelina 7, površine oko 1,86 ha, nalazi se na prostoru jugozapadno od Luke Beograd. U postojećem stanju prostor zauzima železnički koridor.

Potcelina 8, površine oko 1,54 ha, nalazi se na prostoru jugozapadno od objekta Luke Beograd i predstavlja deo parka koji je, pravolinijski gledano, najbliži Trgu republike, a u postojećem stanju prostor zauzimaju asfaltirane površine parkinga ispred magacina Luke Beograd.

Potcelina 9, površine oko 3,9 ha, nalazi se na prostoru Dunav stanice uz Poenkareovu ulicu. U postojećem stanju prostor zauzima železnički koridor, objekte i nadstrešnicu železničke stanice Dunav.

Potcelina 10, površine oko 3,6 ha, nalazi se na prostoru koji obuhvata potez pratećeg železničkog koridora od Ulice mitropolita Petra do Pančevačkog mosta, omeđen ulicama Viline vode i Poenkareovom, kao i potez uz Ulicu mitropolita Petra, a između Poenkareove ulice i Bulevara despota Stefana.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: