Društvo 2

04.07.2024.

8:09

Inovacija u Beogradu: Otpad pretvoren u struju i toplotu za 15 opština

Proizvodnja energije iz otpada koji se sakuplja sa teritorije 15 beogradskih opština počela je 1. jula.

Izvor: Tanjug

Inovacija u Beogradu: Otpad pretvoren u struju i toplotu za 15 opština
Beoinfo

Podeli:

Time je društvo za posebne namene Beo čista energija počelo sa pružanjem punog obima usluga u skladu sa ugovorom o javno-privatnom partnerstvu sa gradom Beogradom, saopštilo je ovo društvo.

Beo čistu energiju su osnovali japanska korporacija Itochu, francuska grupa Veolia i panevropski fond Marguerite i ona je zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda, uz podršku  Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Austrije (OeEB) izgradila više novih postrojenja, među kojima je i elektrana na komunalni otpad.

To je urađeno u cilju pružanja komunalnih usluga upravljanja otpadom i njegovim ponovnim iskorišćavanjem i odlaganjem.  

Iz Beo čiste energije navode da će se dobijanjem zelene električne i toplotne energije termičkim tretmanom do 340.000 tona godišnje komunalnog otpada, u postrojenju za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, obezbediti električna energija za pet odsto i toplotna energija za 10 odsto domaćinstava u Beogradu.

Dodaju da će se dodatno, tretmanom otpada značajno smanjiti količine otpada koji se odlaže na deponije, što će zajedno sa sakupljanjem i prečišćavanjem procednih voda sa deponija, kao i ponovnim iskorišćenjem prerađenog otpada od građenja i rušenja, doprineti poboljšanju uslova životne sredine u Beogradu i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte koji odgovara 210.000 tona  ugljen-dioksida godišnje.

V.d. zamenica načelnika Gradske uprave i sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević izjavila je da je pripremajući se za EXPO 2027, Beograd od 1. jula ove godine postao ravnopravna prestonica sa drugim evropskim gradovima koji su odgovorni prema svojoj životnoj sredini.

" Gradska Uprava grada Beograda komunalni otpad koristi za proizvodnju toplotne i električne energije i tako pokazuje da je odgovorna prema svojim građanima, gradu Beogradu i Republici Srbiji“, rekla je ona.

Generalni direktor Beo čiste energije Vladimir Milovanović je istakao da ovo društvo može da pruži uslugu upravljanja komunalnim otpadom u Beogradu tako da ostvaruje mnoge ekološke koristi, što, kako je rekao, glavni grad Srbije sa najsavremenijim postrojenjima za tretman i upravljanje otpadom izdvaja od ostalih gradova u regionu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Bez čekanja u redovima za bazene na Košutnjaku

Tokom predstojeće letnje kupališne sezone, posetioci Otvorenog plivališta Košutnjak imaće priliku da ulaznice kupe onlajn, putem sajta tickets.rs i tako izbegnu čekanje u redu za kupovinu karata na ulazu ovog plivališta.

15:23

5.7.2024.

1 d

Podeli: