Društvo 5

28.06.2024.

12:16

Menjaju se cene za održavanje zgrada?

Nadzorni odbor Javnog preduzeća "Gradsko stambeno" Beograd uputio je Sekretarijatu za finansije - sektoru za cene, zahtev za povećanje naknade za održavanje zgrada, koje imaju zaključen ugovor sa njima.

Izvor: Novosti/B. Borisavljević

Menjaju se cene za održavanje zgrada?
AstroStar/Shutterstock

Podeli:

Kako se navodi, reč je o minimalnoj korekciji, kako bi se obezbedio kontinuitet obavljanja osnovne delatnosti preduzeća.

Prema predloženom cenovniku, tekuće održavanje zgrade bez lifta koštalo bi 13,08 dinara, umesto sadašnjih 10,72 dinara po metru kvadratnom bez PDV.

Stanari koji imaju lift plaćali bi 20,89 po kvadratu, a trenutno je 17,12. Ukoliko povećanje cene bude odobreno, za stan od 50 kvadrata bi, stavka na uplatnici "Infostana", za ovu uslugu bila veća za oko 150 dinara. Predloženo je da održavanje čistoće poskupi sa 217 na 281 dinar po stanu.

Kako se navodi u obrazloženju Odluke o visini naknade za održavanje zgrada i održavanja higijene u zgradama koje imaju zaključen ugovor sa JP "Gradsko stambeno", odlukom Vlade Srbije od januara minimalna cena rada iznosi 271 dinar, što je uvećanje za 17,8 odsto, pišu Novosti.

Održavanje čistoće JP "Javno stambeno" Beograd podrazumeva jednom nedeljno - čišćenje i pranje zajedničkih delova zgrade, stakla na ulaznim i vetrobran vratima, zidova lifta kabine, gelendera i ograde stepeništa, uklanjanje paučine i prašine sa poštanskog sandučeta.

Cena sirovina, materijala i rezervnih delova koji se koriste za izvođenje radova na tekućem održavanju stambenih zgrada povećale su se za više od 30 odsto u proseku - navodi se u obrazloženju. - Prošle godine JP "Gradsko stambeno" Beograd imalo je 47.188 intervencija, što jasno ukazuje na progresivni trend rasta broja zahteva, kako za hitne intervencije, tako i za tekuće održavanje. Na osnovu toga, neophodno je minimalno korigovanje cena pružanja usluga, kako bi se obezbedio kontinuitet obavljanja osnovne delatnosti preduzeća.

Veću naknadu plaćaće i vlasnici ateljea i vlasnici stanova u kojima se obavlja poslovna delatnost. U zavisnosti od toga da li ima lift, izdvajanja će biti 26,14, odnosno 41,79 dinara po kvadratu bez PDV. Cena za poslovni prostor će biti 47,07 i 75,20 bez PDV.

Mnogi stanari imaju sklopljene ugovore sa privatnim frimama. U zavisnosti od paketa usluga, cena za stan od 70 kvadarta je, u proseku, oko 600 dinara samo za čišćenje i održavanje, a ukoliko se odluče i za investiciono održavanje u koje ulaze i razne popravke - kvar u liftu, pucanje cevi, zamena svetiljki, iznosi oko 1.400 dinara po stanu.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: