Društvo 5

28.06.2024.

13:59

Heroina Prvog svetskog rata dobila svoj spomenik u Beogradu

Milunka Savić, naša velika heroina iz Prvog svetskog rata, dobila je spomenik u Beogradu. Na taj način grad i naša država odužili su se na adekvatan način ovoj najodlikovanijoj ratnici Velikog rata.

Izvor: B92.net

Heroina Prvog svetskog rata dobila svoj spomenik u Beogradu
Beoinfo

Podeli:

U ime Grada Beograda, venac je položila zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, koja je u izjavi za Beoinfo poručila da je ponosna što je Milunka Savić, jedna od najhrabrijih ratnica u našoj zemlji, dobrovoljac balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, dobila spomenik u gradu.

"Milunka je jedina žena u svetu koja je odlikovana najvišim francuskim ordenom – Ratnim krstom sa zlatnom palmom, koji joj je uručio lično komandant general Franše d’Epere. Zlatnu Karađorđevu zvezdu vojničkog reda dobila je od prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, a medalju za hrabrost 'Miloš Obilić' uručio joj je general Božidar Terzić, vojni ministar. Nosilac je i dva ordena Francuske legije časti", podsetila je Vesna Vidović.

Оna je ukazala i da je Milunka Savić na ratištu provela osam godina.

"Bila je u čuvenom Gvozdenom puku knjaz Mihailo, u Sremskom dobrovoljačkom odredu u odbrani Beograda 1915. godine. Sa srpskom vojskom i narodom, teško ranjena prešla je Albaniju i učestvovala u proboju Solunskog fronta. Posle Drugog svetskog rata bila je zaposlena u Zavodu za izradu vojne odeće, a kasnije je radila i kao čistačica. Već bolesna, podigla je i školovala svoju ćerku, ali i usvojenu i drugu decu. Živela je skromno i povučeno", rekla je zamenica gradonačelnika.

Kako je navela, za podizanje ovog spomenika izabrano je naselje Braće Jerković jer je u njemu Milunka provela poslednje godine života.

"Naša velika heroina, slavljena u ratovima i zaboravljena u miru decenijama je živela u maloj, neuslovnoj kućici na Voždovcu u ulici koja sada nosi njeno ime. Podizanje ovog spomenika jedan je od načina da se odužimo našoj hrabroj heroini i podsetnik svima nama da treba da brinemo i da ne zaboravljamo heroje koji su život posvetili borbi za srpski narod. Mi danas živimo u miru i nadam se da nikada više nijedan građanin svoje herojstvo neće morati da zaslužuje u ratovima, ali svako od njih treba da nam služi na primer da se svakoga dana svojim radom i posvećenošću hrabro borimo za našu Srbiju", poručila je Vesna Vidović.

Premijer Vlade Republike Srbije Miloš Vučević rekao je da su neustrašive srpkinje koje su u veliki ratovima pokazale požrtvovanje i nesebičnost ostavile dubok trag u istoriji.

"Bugarski okupator u Prvom svetskom ratu je smatrao da su naše žene živi centar srpskog duha. U njihovim dokumentima je stajalo: Istrebljenje srbizma predstavlja u stvari istrebljenje srpskih žena koje su najmoćniji faktor srbizma", naveo je Vučević i podsetio na brojna odlikovanja i ratne podvige Milunke Savić i zapitao se da li u današnjem vremenu sebičnosti i materijalizma možemo da pojmimo njenu žrtvu.

Kako je predsednik Vlade rekao, ona je dugo vremena bila skrajnuta i zaboravljena u Jugoslovenskom urpavljačkom eksperimentu, a sada se ta istorijska nepravda ispravlja.

"Zahvalno srpstvo se danas seća ove nesutrašive ratnice i zahvaljujem se svima za podizanje ovog spomenika i svima prisutnima, jer to pokazuje da nam je potrebno jedinstvo. Grad Beograd ovim spomenikom vraća mali deo duga žrtvi i herojstvu Milunki Savić. Zahvaljujući njoj čitav svet je mogao da vidi snagu rodoljublja srpske nacije i da razumeju koliko Srbi cene i ljube slobodu", istakao je Vučević.

Događaju su prisustvovali predstavnici države, Vojske Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve, opštine Voždovac, v.d sekratara za urbanizam i građevinske poslove Marko Kulić i sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: