Društvo 3

08.06.2024.

16:21

Neočekivano otkriće u Beogradu

Na prostoru rudarskog basena "Kolubara" u lazarevačkom naselju Baroševac ekipe Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda započele su zaštitna arheološka iskopavanja.

Izvor: Novosti/A.Z.K.

Neočekivano otkriće u Beogradu
miamia/Shutterstock

Podeli:

Lokalitet "Orovača" u Baroševcu ugrožen je radovima u okviru površinskog kopa "Polje E". Međutim, tokom zaštitnih istraživanja otkriven je radionički centar sa grnčarskim pećima i jamama, koji se datira u period drugog i trećeg veka pre nove ere.

"Orovača" se nalazi na blagom uzvišenju uz nekadašnje korito reke Peštan, ali ovaj deo menjao je izgled zbog brojnih radova koji su izvođeni za potrebe površinskog kopa.

Ovaj prostor je jedan od retkih istraženih prostora koji obuhvata rudarski basen. U Baroševcu se mogu naći materijali koji su dragoceni za proučavanje života u zaleđu Singidunuma iz vremena kada je na ovim prostorima usvojena rimska kultura i način života.

"Tokom zaštitnih istraživanja otkriven je radionički centar sa grnčarskim pećima i jamama, a na osnovu pokretnog materijala datuje se u period između drugog i trećeg veka pre nove ere", rekli su u Zavodu.

"Do sada je otkriveno osam grnčarskih peći sa jamama i četiri otpadne jame. U pećima i jamama pronađeno je dosta fragmenata posuda, kao i onih oštećenih prilikom vađenja i deformisanih prilikom pečenja. Peći se mogu podeliti u dva tipa, prve su dve kružne sa jamom dok drugi tip čini jedna peć takođe sa jamom. Zidane su id nabijene gline i sve su se sastojale od poda, nosača rešetke, rešetkaste ploče, komore za pečenje, kalote, kanala za dovod vrelog vazduha i ložišta".

Kako su rekli u Zavodu, bolje su očuvane peći koje pripadaju drugom tipu. Sačuvana je konstrukcija u visini od jednog metra. Zaštitna iskopavanja na lokalitetu "Orovača" u Baroševcu vodile su arheolozi dr Antonija Ropkić Đorđević i Ksenija Milenković.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: