Kultura

Sreda, 27.06.2007.

00:09

Kusturičina opera izvedena u Parizu

Prva opera reditelja Emira Kusturice "Vreme cigana" doživela je 26. juna ovacije publike na premijernom izvođenju u jednoj od najznačajnijih operskih kuća na svetu - pariskoj Operi Bastilja.

Izvor: Tanjug

Default images

Nakon predstave ispraćene dugim aplauzom publike na sceni Opere pojavio se lično Kusturica, koga je glumac Nenad Janković (Nele Karajlić) predstavio kao "filmskog Maradonu".

Opera "Vreme cigana" je adaptacija jednog od najpoznatijih Kusturičinih filmova "Dom za vešanje", za koji je 1985. nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Kanu.

Opera "Vreme cigana" sastavljena je od prizora iz Kusturičinih filmova koji se smenjuju na platnu - uključujući i scena iz dokumentarnog filma o Maradoni na kome još radi - i muzičke teme koju su sastavili Nele Karajlić, Dejan Sparavalo i Stribor Kusturica.

"Ova opera je neka vrsta sinteze svega što sam do sada radio na filmu i u muzici, i zato možda najbolji način da završim muzičku karijeru", rekao je Kusturica povodom premijere svoje "pank" opere.

U ljubavnoj priči o Perhanu i Azri glavne uloge tumače Stevan Anđelković i Milica Todorović.

Pored glavnih interpretatora, glumačku ekipu na izvođenju u Francuskoj činili su i Gorica Popović, Ognjen Sucur, Marijana Bizumić, Dejan Sparavalo, Stanko Tomić, Zlatko Sakulski, Nataša Tomić, Katarina Mrkšić, Ivana Bizumić, Dragana Stanojević, Tatjana Nikolić, Maja Martić i Brankica Ivanković.

Kompletnu scenografiju, od ciganskog logora u čijoj pozadini se pružaju brežuljci sa oranicama, do katedrale u Milanu, uradila je Ivana Protić, a raskošne kostime Neša Lipanović.

U orkestru, kojim je dirigovao Zoran Komadina, su bili muzičari "Zabranjenog pušenja" i "Srpske đubretarske filharmonije".

Čitava predstava je na romskom jeziku, sa kratkim delovima na srpskom.

Nakon pariske Opere, u kojoj će se izvoditi do 15. jula, Kusturičin muzički spektakl će sledećeg leta videti španska publika, a Interesovanje za ovu operu pokazalo je još tridesetak svetskih centara, od Tel Aviva do Buenos Airesa.

Kusturica je Tanjugu rekao još da za sada nije predviđeno izvođenje u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: