Muzika 0

24.10.2024.

16:27

Poseban koncert na Beogradskom džez festivaču: Prošlost, sadašnjost i budućnost srpskog džeza

Beogradski džez festival donosi posebno veče na kojem će učestvovati jedinstveni ansambl - Serbian all stars.

Izvor: B92.net

Poseban koncert na Beogradskom džez festivaču: Prošlost, sadašnjost i budućnost srpskog džeza
Vesna Petković/ Beogradski džez festival

Podeli:

Slavljeničko, 40. izdanje Beogradskog džez festivala održava se od 24. do 28. oktobra u organizaciji Doma omladine Beograda i pod pokroviteljstvom grada Beograda. Najstarija srpska džez manifestacija i ove godine predstaviće vrhunski umetnički program, u kojem će učestvovati najaktuelniji džez umetnici današnjice.

Na koncertu 26. oktobra od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, biće održano posebno veče na kojem ćemo se prisetiti srpskih džez ikona i predstaviti aktuelne džez snage, kao i mlade talente. Program će izvesti ansambl Serbian All Stars, sastavljen od najboljih srpskih džezera mlađe i srednje generacije.

Beogradski džez festival oduvek je posvećivao značajnu pažnju domaćim umetnicima, preuzimajući odgovornost za afirmaciju srpskog džeza, kako kod nas, tako i u inostranstvu, posebno s obzirom na veliko prisustvo predstavnika inostranih medija na manifestaciji.

Već na drugom Njuportu u Beogradu nastupio je Jugoslovenski All Stars Band pod vođstvom Duška Gojkovića i Bore Rokovića, okupivši 19 istaknutih džez umetnika iz zemlje i dijaspore, a do danas još oko 140 domaćih sastava ili solista, što čini oko četvrtinu ukupnog broja učesnika manifestacije. Rekordni broj nastupa ima Big Band Radio-televizije Srbije, koji ove godine učestvuje 18. put, nastupajući na svečanom otvaranju festivala. Među solistima rekord drži trubač Duško Gojković sa devet nastupa, a među instrumentalistima bubnjar Lazar Tošić sa najmanje 16 učešća u glavnom programu.

Počev od 2009. Beogradski džez festival naručuje jednu originalnu produkciju nekom istaknutom domaćem sastavu ili solisti (najčešće uz gostovanje solista iz inostranstva), a počev od 2015. organizuje se i srpski Showcase, na kome je do danas predstavljeno 26 sastava ili solista pretežno mlađe generacije iz zemlje i dijaspore.
 
Za jubilarno izdanje manifestacije kvartet profesora sa Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu – Luka Ignjatović (alt saksofon), Dragan Ćalina (klavir), Milan Nikolić (kontrabas) i Aleksandar Cvetković (bubnjevi), predstaviće originalnu festivalsku produkciju, pod nazivom „Past, Present and Future". U prvom delu koncerta evociraćemo sećanje na ikone srpskog džeza koje su učestvovale na manifestaciji, uz muziku koju su pisali Duško Gojković, Bora Roković, Lala Kovačev, Mića Marković i Stjepko Gut. U drugom delu biće osvetljen rad najvećih talenata, koji će se kvartetu pridružiti na sceni kao gosti programa, a to su Milena Jančurić – flauta, Rastko Obradović – saksofon, Ivan Radivojević – truba i Miloš Čolović – kontrabas.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: