Muzika 0

13.10.2024.

8:17

Zubin Mehta: Put jednog od najuticajnijih dirigenata na svetu

Zubin Mehta je indijski dirigent svetskog renomea. Postao je sinonim za vrhunsku dirigentsku veštinu, sa karijerom koja traje više od šest decenija.

Izvor: B92.net

Zubin Mehta: Put jednog od najuticajnijih dirigenata na svetu
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Podeli:

Mehta je rođen 29. aprila 1936. godine u Bombaju (sada Mumbaj), a njegov muzički put započeo je rano, pod uticajem oca Mehli Mehte, dirigenta i osnivača Simfonijskog orkestra u Bombaju.

Zubin je kao mladić napustio studije medicine u Indiji da bi se posvetio muzici, što se pokazalo kao ključna prekretnica u njegovom životu.

Otišao je u Beč, gde je studirao na Akademiji za muziku kod čuvenih profesora, kao što su Hans Svarovski. Mehta je brzo pokazao talenat i posvećenost, što ga je dovelo do scena svetskih orkestara.

Talenat prepoznat širom sveta

Jedan od najznačajnijih trenutaka u njegovoj karijeri bio je imenovanje za muzičkog direktora Izraelske filharmonije 1969. godine. Mehta je proglašen doživotnim muzičkim direktorom 1981. godine, što je gotovo bez presedana u svetu klasične muzike.

Pod njegovim vođstvom, orkestar je postigao međunarodnu slavu, a Mehta je često koristio muziku kao most između različitih kultura i naroda.

Osim saradnje sa izraelskom filharmonijom, Mehta je bio i glavni dirigent Njujorške filharmonije, 1978. godine, ostajući na toj poziciji 13 godina.

Takođe je imao važnu ulogu u Losanđeleskoj filharmoniji, gde je od 1962. do 1978. bio umetnički direktor i glavni dirigent.

Dirigovao je u najpoznatijim svetskim operskim kućama: Montreal, Čikago, Opera Metropoliten, Bečka državna opera, Bavarska državna opera, Opera Kovent Garden, La Skala, Nemačka opera u Berlinu, Salcburški festival.

Zubin Mehta je pet puta dirigovao Bečkim novogodišnjim koncertom, i to: 1990, 1995, 1998, 2007. i 2015.

Pored karijere bogate priznanjima, Zubin Mehta je poznat po svom kosmopolitskom duhu i neverovatnoj posvećenosti muzici. Iako je rođen u Indiji, veći deo svog života proveo je u Evropi i Americi.

Zubin Mehta je sarađivao sa nekim od najpoznatijih svetskih muzičara. Dirigovao je brojnim koncertima sa Pavarotijem, Placido Domingom i Hose Karerasom, posebno tokom popularnog nastupa Tri tenora.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: