Muzika 0

01.10.2024.

15:32

Ovo je najuspešnija evrovizijska pesma ikada: Niko joj nije predvideo uspeh VIDEO

Pesma "Sačuvaj svoje poljubce" proslavila je članove grupe "Brotherhood", među kojima i preminulog pevača Martina Lija.

Izvor: B92.net

Ovo je najuspešnija evrovizijska pesma ikada: Niko joj nije predvideo uspeh VIDEO
Profimedia

Podeli:

"Sačuvaj svoje poljupce za mene" je bila pobednička pesma Ujedinjenog kraljevstva na Evroviziji 1976. koja se održavala u Hagu u Holandiji.

Pesma je ubrzo postala svetski hit, dostigavši prvo mesto u mnogim zemljama, a u Veilkoj Britaniji je postala najprodavanija pesma godine.

Numera će ostati upamćena i kao najprodavaniji singl sa Evrovizije ikada. Takođe i dalje drži rekord za najviši relativni rezultat po sistemu glasanja uvedenom 1975. (koji se od tada koristio na svakom takmičenju), sa prosekom od 9,65 poena po žiriju.

Pesmom prvobitno nisu bili zadovoljni

"Save Your Kisses for Me" je prvobitno napisao član Li Šeriden u avgustu 1974.

Drugi članovi benda su smatrali da je naslov nespretan i preradili su ga u "Oceans of Love".

Šeriden nije bio zadovoljan promenama i pesma je odložena. Godinu dana kasnije, kada je došlo do smišljanja pesama za sledeći album, kada su otkrili da im treba još jedna pesma i Šeriden je ponovo izbacio "Save Your Kisses for Me".

Ovoga puta pesma je prihvaćena.

Ubrzo nakon toga, menadžer Toni Hiler je želeo da grupa pokuša da učestvuje na Evroviziji, a niko nije ni slutio kakav će uspeh imati ova numera.

Na takmičenju su pobedili drugoplasiranu grupu So-So za samo dva boda.

Nastup su činila dva pevača u crno-belim odelima i dve žene u belim i crvenim kombinezonima sa odgovarajućim beretkama. Stajali su mirno i pevali uz mirniju koreografiju.

Tekst pesme opisuje nežno sukobljene emocije čoveka koji ujutro napušta voljenu osobu dok ide na posao.

Poslednji stih pesme dao je preokret da je dotična osoba njegovo trogodišnje dete.

Usledile su brojne obrade

Pesma je nakon uspeha na Evrovziji dobila mnoge obrade, a kantri pevačica Margo Smit imala je veliki hit na kantri top listama 1976., dok je Bobi Binton imao Billboard top 100 hit iste godine sa svojom verzijom.

Pesma je izabrana u internet anketi koju je sprovela Evropska radiodifuzna unija 2005. godine kao jedna od četrnaest najpopularnijih pesama u istoriji Evrovizije i bila je jedna od učesnica na koncertu povodom pedesete godišnjice.

Podsećamo, član legendarnog benda Martin Li preminuo je u 77. godini.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: