Muzika 4

25.09.2024.

17:16

Pomama za "Prljavcima": Legendarni rok bend napravio pometnju

Koncert legendarnog zagrebačkog sastava Prljavo kazalište, koji je zakazan za 20. novembar 2024. u sali Amerikana u sklopu obeležavanja 60 godina postojanja Doma omladine Beograda, skoro je rasprodat dva meseca pre održavanja.

Izvor: B92.net

Pomama za "Prljavcima": Legendarni rok bend napravio pometnju
Antonio Ahel/ATAImages

Podeli:

Zbog velikog interesovanja publike, Dom omladine u prodaju pušta poslednji, ograničeni kontigent ulaznica, koje se po ceni od 2.200 RSD, mogu nabaviti na svim eFinity prodajnim mestima i onlajn.

Prljavo kazalište, predvođeno originalnim pevačem Davorinom Bogovićem i originalnim bubnjarem Tihomirom Filešom, izvešće na koncertu u DOB-u program koji se sastoji od najboljih pesama sa njihovih prvih albuma, kojima su "Prljavci" osvojili publiku pre više od 40 godina, u vreme "novog talasa", a koje nismo čuli u punom sjaju decenijama.

Koncert se organizuje uz podršku grada Beograda.

Na beogradskom koncertu Prljavo kazalište izvešće kultne numere "Sretno dijete", "Crno-bijeli svijet", "Mi plešemo", "Neka te ništa ne brine", "Subotom uvečer", "Neki dječaci", "Mladić u najboljim godinama", "Televizori" i "Sve je lako kad si mlad".

Upravo je to program kojim se Prljavo kazalište predstavilo Beograđanima januara 1981, na istorijskom događaju "Pozdrav iz Zagreba" održanom u Domu omladine Beograda.

Radilo se o gostovanju reprezentacije zagrebačkih "novotalasnih" grupa, u kojoj su prva zapažena gostovanja, pored "Prljavaca", imali Haustor, Film, Parni valjak i drugi.

Nekoliko mesec kasnije organizovana je uzvratna poseta "Pozdrav iz Beograda", sa delegacijom beogradskih "novotalasnih" bendova, kao što su Idoli, Električni orgazam, Šarlo Akrobata i ostali.

Prljavo kazalište se sa odmah na početku karijere, sa svoja dva albuma – debi "Prljavo kazalište" (1979) i "Crno-bijeli svijet" (1980) – nametnula kao vodeća nova kreativna snaga na rok sceni u Jugoslaviji.

Njihov prvi album, blizak pank-rok zvuku, upravo slavi svoju 45. godišnjicu i smatra se jednim najboljih prvenaca ikada, a drugi je najuspešnije promovisao kod nas tada popularni ska zvuk i pogled na život. Sa ovim izdanjima, Prljavo kazalište postalo je jedan od najznačajnijih rokenrol sastava u SFRJ i glas svoje generacije.

Davorin Bogović i Tihomir Fileš odrasli su u nekada uglavnom radničkom kvartu Dubrava, na čemu počiva njihov beskompromisni stav.

Njihov pristup je okrenut uzbudljivoj rokerskoj svirci bez foliranja – u skladu sa tim je naziv upravo objavljenog, najnovijeg albuma "Underground", koji trenutno promovišu, te činjenica da se na koncertnom repertoaru nalaze uglavnom kompozicije koje je grupa izvodila u svoje najslavnije vreme.

Za izdanje "Underground", jedan od vodećih regionalnih kritičara Aleksandar Dragaš u "Jutarnjem listu" napisao je: "Ovo je supergrupa koja sva pršti od svježine i energije.....a album ͵Undergroundʹ zvuči mladenački i potentno, šarmantno i simpatično, što je dio šarma prljavijeg Prljavog kazališta".

Sastav "prljavijeg" Kazališta čine sama proverena imena hrvatske rok scene: uz već poznatu postavu koju čine originalni članovi Tihomir Fileš i Davorin Bogović, na gitari se kao punokrvni član banda pridružuje i Saša Novak (Radulović), ex gitarista, kompozitor i producent grupe Psihomodo pop iz vremena debi albuma "Godina zmaja", te provereni basista Damir Selman.

Povratak Saše Novaka na scenu i to na poziciju u kojoj se najbolje snalazi – power rock trojka s vokalom – trenutak je koji u potpunosti opravdava nezahvalnu titulu koje Bogovićevo Prljavo kazalište nosi kao prva hrvatska supergrupa.

Time gitara s najpoznatijih ploča Psihomodo popa postaje neizostavni deo novotalasnog zvuka Prljavog kazališta, pa će nas tako pesme s tri legendarna albuma iz najranije faze benda na kojima peva Davorin Bogović – „Prljavo kazalište", "Crno bijeli svijet" i "Korak do sna" – uživo oplemeniti istom energijom i snagom sa početaka njihove karijere.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Podeli: