Muzika 10

17.09.2024.

13:13

Planetarni hit je plagijat?

Pevačica Majli Sajrus dobila je tužbu zbog kršenja autorskih prava za njen planetarno popularan hit "Flowers" iz 2023. godine. Kako prenosi Dejli mejl, pevačica je navodno iskopirala pesmu Bruna Marsa "When I Was Your Man", koja je bila veliki hit i 2013.

Izvor: Jutarnji.hr

Planetarni hit je plagijat?
Profimedia

Podeli:

Tužbu, međutim, nije podneo Bruno Mars, već Tempo Music Investments, koji tvrdi da pesma "Flowers" ima sličnu melodiju i harmoniju kao pesma "When I Was Your Man". Kompanija navodi da su akordi koje su kreirali Sajrus, Gregori Hajn i Majkl Polak i tekst pesme slični onima koje su kreirali Mars, Filip Lovins, Ari Levin i Endru Vajat.

Možda vas zanima

Kompanija u svojoj tužbi tvrdi da je broj sličnosti između pesama toliki da pesma "Flowers" ne bi ni postojala da nije bilo pesme "When I Was Your Man". Kao što znamo, pesma Majli Sajrus je proglašena je singlom godine i najboljim pop solo izvođenjem, a nominovana je i za pesmu godine na dodeli Gremija.

S' druge strane, pesma "When I Was Your Man" bila je nominovana za najbolji pop solo nastup na dodeli Gremy nagrada 2014. godine, ali nagrada nije otišla Marsu. Tempo Music sada traži odštetu od pevačice kao i da zabrani distribuciju pesme, što bi moglo da znači njeno uklanjanje iz digitalnih i budućih fizičkih verzija njenog albuma "Endless Summer Vacation".

Kompanija je podnela tužbu jer je nedavno preuzela kontrolu nad delom autorskih prava na "When I Was Your Man". Naime, pevač je prodao deo svog kataloga pesama kompaniji Vorner mjuzik, koja je 2019. godine osnovala platformu Tempo Music, koja je osmišljena da ulaže u kataloge pesama umetnika kroz njihove master snimke i izdavačka prava. Poslednjih godina, prodaja kataloga pesama postaje sve češća praksa za umetnike, jer na taj način mogu da obezbede velike plate.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: