Knjige/Stripovi 4

22.10.2024.

16:59

Evo šta mladi najviše kupuju na Sajmu knjiga FOTO

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, među mlađim čitaocima posebno je popularan jedan specifičan žanr.

Evo šta mladi najviše kupuju na Sajmu knjiga FOTO
b92.net/N.N.

Podeli:

Iako mlade zanimaju različiti književni žanrovi poput zanimljivih biografija, trilera, motivacionih knjiga i, naravno, neozaobilaznih lektira, ono što je posebno okupiralo njihovu pažnju na Sajmu knjiga i postalo globalni hit jesu - mange.

b92.net/N.N.

Generacije i generacije odrastale su na Alanu Fordu, Zagoru, Modesti Bejz, Konanu, Korto Maltezeu i drugim legendarnim likovima iz stripova.

Međutim, danas su ovi kultni junaci pomalo u drugom planu i to zbog mangi.

"Uprkos mračnim prognozama da mladi ne čitaju ništa ili da jako malo toga čitaju, svake godine smo iznenađeni prilivom novih kupaca koji su zainteresovani da uđu u svet devete umetnosti. Oni kreću sa onim što im je najprivlačije u ovom trenutku, a to su mange. To je globalni trend, a čak i zemlje sa višedecenijskom tradicijom stripova poput Francuske i Italije, prave svoje mange što dovoljno govori o njihovoj popularnosti u čitavom svetu", istakli su iz Darkwood-a na Međunarodnom sajmu knjiga za B92.net.

b92.net/N.N.

Iako se izvorno vezuju za japansku kulturu, mange danas nastaju u čitavom svetu.

One su posebno zanimljive zbog svog specifičnog umetničkog stila i tematske raznovrsnosti, a često bivaju i ekranizovane u vidu anime filmova.

Ono što ih izdvaja jeste dubina naracije i specifičan umetnički stil, često crno-beli crteži bogati detaljima.

Mange su, slično klasičnim stripovima, prešle dug put – od svoje tradicionalne publike u Japanu do globalne popularnosti. Mladi danas ne samo da čitaju mange, već ih i sakupljaju, baveći se svetskom pop kulturom na jedan novi način.

Cene stripova kreću se već od 150 dinara u delu sa antikvarnim knjigama, dok se novija izdanja mogu naći za od 300 pa do nekoliko hiljada dinara.

Na drugom mestu Marvelov svet

Kada govorimo o stripovima, posebno mesto zauzimaju i Marvelovi junaci koji su popularni i na filmovima. Tu su naravno: Tor, Dedpul i Vulverin, Hulk, Spajdermen, Derdevil i mnogi drugi.

b92.net/N.N.

Šta mlade još zanima?

Pored stripova, mladi čitaoci su zainteresovani i za biografije i memoare istaknutih ličnosti iz sveta muzike, glume i sporta.

Biografije pevačica poput planetarno popularne Tejlor Svift su veoma popularne.

67. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu trajaće do 27. oktobra. Ulaznice za sajam koštaju 350 dinara, a deca do osam godina starosti ih ne plaćaju.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: