Knjige/Stripovi

19.09.2024.

16:55

Novi roman Ane Atanasković "Zmajeva žena" u prodaji

Od autorke knjige „Moja ljubav Nikola Tesla“ Ane Atanasković, roman „Zmajeva žena“, romansirana biografija Jelene Gatiluzio, supruge despota Stefana Lazarevića, slobodoumne, hrabre žene.

Izvor: B92.net

Novi roman Ane Atanasković "Zmajeva žena" u prodaji
Promo

Podeli:

Knjiga je prati od sunčanog grčkog ostrva Lezbos, na  kom je odrasla kao ćerka vladara, preko Kruševca, te misterioznog Beograda, koji u to vreme postaje prestonica, pa sve do manastira Pavlovac i Manasija.

Autorka kaže da je „Zmajeva žena“ i biografija, i istorijska priča, i psihološka biografija, ali i priča o knjigama, životu, gubicima i radostima i večnoj ljubavi. 

Promo

"Ovo je zanimljiva fuzija proverenih istorijskih činjenica o despotu Stefanu Lazareviću, o njegovoj supruzi Jeleni Gatiluzio – delom je o slikama iz njenog života koje su se mogle istražiti, a delom je maštanje o tome kako bi njen život mogao da se odvija u Srbiji, uz njega kao vladara, viteza, ratnika i pesnika. U romanu se mogu, dakle, očekivati mnogi podaci iz prošlosti, opisi srednjovekovne Mitilene, Konstantinopolja, Kruševca i Beograda, života na dvorovima. Data je lepeza istorijskih ličnosti poreklom sa mnogih meridijana, koja se najraskošnije otvara u Srbiji, kroz despotov život, iskušenja i njegov psihološki portret. Pored njega stoji žena, sa sunčanog grčkog ostrva, a italijanskog porekla, žena sa svojim višeslojnim karakterom (koji odgovara višeslojnosti njegovog), ljubavlju i prohtevima. Ovo je roman o imanju i nemanju, o duhovnim izazovima, o čarobnostima, o moći mitova i vere, o tome kako jedan čovek prima na sebe breme viteštva u Redu zmaja, vladanja zemljom koja je između Istoka i Zapada, kako svoju istovremeno suptilnu i surovu prirodu balansira kroz dušu i kako jedna žena doživljava takvog čoveka, sebe u novoj sredini i sebe kroz ostvarenje ili neostvarenje najvećih želja. Ova je knjiga pisana srcem i dušom, i novi – ali sasvim iskren i detaljno argumentovan pogled na likove koje smo mislili da dobro poznajemo. Sada imamo priliku da uđemo u njihov unutrašnji svet.“
 
Roman „Zmajeva žena“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn-knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Možda vas zanima

Podeli: