Knjige/Stripovi 0

25.07.2024.

12:54

Dugo očekivani novi roman majstora trilera Stiva Kavane

Istraživanja potvrđuju da su trileri drugi najprodavaniji žanr na svetskoj izdavačkoj sceni, odmah iza ljubavnih romana.

Izvor: B92.net

Dugo očekivani novi roman majstora trilera Stiva Kavane
Promo

Podeli:

Popularnost ovog žanra objašnjava se činjenicom da je centralni motiv većine kriminalističkih romana zločin u čije razrešenje je „umešan“ i sam čitalac. Koliko, kako i s kojim žarom, zavisi od umeća pisca.

U samom vrhu svetski poznatih majstora trilera, sposobnih da čitaoca uvuku u radnju svog dela do te mere da knjigu ne može da ispusti iz ruku, nalazi se pisac najprodavanijih knjiga Stiv Kavana, čiji je izvanredni krimi-roman Pedeset : pedeset nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo.

Već na prvim stranicama ovog trilera Kavana nas superiornim stilom uvodi u teme koje zaokupljaju svakog čoveka i odgovara na pitanja da li uopšte postoje istina i pravda i koliko zavise od morala i snage ljudskog karaktera. Autor čiji su romani u Velikoj Britaniji prodati u više od milion primeraka, a koga publika u Srbiji prepoznaje po bestseleru Trinaest, u trileru Pedeset : pedeset donosi nam još jednu uzbudljivu priču čija je centralna figura Edi Flin, bivši prevarant koji je postao advokat. Flinova transformacija u strastvenog zagovornika pravde osnova je za duboke moralne dileme koje Kavana istražuje.

Ovog puta Flin se nalazi u situaciji da se njegovi instinkti i činjenice sve vreme sudaraju pri odlučivanju koja od dve sestre, Aleksandra ili Sofija Avelino, govori istinu u slučaju ubistva njihovog oca Frenka. Situaciju još više komplikuje to što se obe nalaze u središtu istog sudskog procesa, istovremeno optužene pred jednom porotom. Znalački vodeći priču, Kavana nam sve vreme stavlja do znanja da jedna od njih laže i da je jedna od njih ubica, ali istovremeno stvara i rolerkoster emocija, navodeći čitaoca da sumnja u obe. Kako suđenje odmiče, postaje jasno da ovo ubistvo nije rezultat iznenadnog izliva besa, već da je dugo i pažljivo planirano, a Frenk nije jedina žrtva...

Promo

Stiv Kavana je rođen i živi u Belfastu, u Severnoj Irskoj. Nakon objavljivanja romana Trinaest, odlučio je da napusti profesiju advokata i posveti se isključivo pisanju. Prema sopstvenom priznanju, ovaj težak i rizičan korak prilično ga je plašio, ali na njegovu sreću i zadovoljstvo čitalaca, nije pogrešio u odluci.

Ugledni britanski Gardijan u prikazu romana Pedeset : pedeset ističe da je njegova neodoljivost u „majstorskom načinu pogrešnog usmeravanja i zadržavanja informacija koji vas tera da se suprotstavite autoru“ i dodaje da posebnu čar ovom trileru daju „scene u sudnici, koje nemaju premca“.

Dugo očekivani novi roman Stiva Kavane Pedeset : pedeset možete pronaći na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: