Film/TV 0

26.09.2024.

13:12

Osvajač Zlatne palme otvara filmski festival u Beogradu VIDEO

Jubilarni 20. Filmski festival Slobodna zona biće svečano otvoren 6. novembra u 19 sati u Plavoj sali Sava centra regionalnom premijerom drame "Anora", nagrađene Zlatnom palmom ove godine u Kanu.

Izvor: B92.net

Osvajač Zlatne palme otvara filmski festival u Beogradu VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ovom projekcijom Slobodna zona će biti prvi filmski festival koji se, posle tri godine pauze, vraća u kultno sastajalište filmofila, Veliku dvoranu Sava centra.

Istoga dana film će otvoriti Slobodnu zonu u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, saopštili su organizatori.

Crnohumorna i dirljiva drama uglednog nezavisnog američkog reditelja i scenariste Šona Bejkera prati Anoru, mladu egzotičnu igračicu iz Bruklina koja se, ubrzo po upoznavanju, udaje za Vanju, sina ruskog oligarha. Kada vest stigne do Rusije, mladoženjini roditelji kreću za Njujork, rešeni da ponište brak.

Šon Bejker je Zlatnu palmu posvetio svim ljudima sa margine društva kojima se bavio i u prethodnim filmovima "Mandarina", "Projekat Florida", "Crvena raketa"...

"Sve te individualne priče ne mogu da promene svet, ali mogu da utiču na rušenje predrasuda. Nadam se da će moji filmovi pomoći da na te osobe gledamo u pozitivnijem svetlu i s više poštovanja" izjavio je Bejker novinarima u Kanu, gde je film pozdravljen osmominutnim ovacijama.

Scenario za "Anoru" Bejker je pisao specijalno za Miki Medison, glumicu koja je, prema njegovim rečima, „ukrala scenu" na kraju Tarantinovog filma „Bilo jednom u Holivudu", a potom zablistala i u seriji „Bolje stvari". Anorinog novopečenog supruga Ivana Zaharova tumači Mark Ajdelštajn, koga već nazivaju ruskim Timotijem Šalameom, dok su u ulogama njegovih roditelja slavni Aleksej Serebrjakov („Levijatan") i Darja Ekamasova ("Amerikanci").

Bejker je, kao i više puta do sada, istraživao kako naše društvo tretira ljude na ivici egzistencije.

"Zanimalo me je da analiziram različite nivoe moći i uloge novca u toj igri moći, kao i ophođenje prema onima koji su na nižoj društvenoj lestvici od nas", objasnio je autor.

Prve kritike filma su odlične. Holivud riporter ga je nazvao „vrlo zadovoljavajućim, veštim komentarom društvenih klasa, privilegija i finansijskog jaza", a Verajeti je ocenio da „pored ove Bejkerove subverzivno romantične, nesputane seks farse 'Zgodna žena' deluje kao film za decu".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: