Film/TV 5

24.09.2024.

15:09

Stiven King prezire ovaj film Stenlija Kjubrika VIDEO

Film Isijavanje iz 1980. godine, adaptacija romana Stivena Kinga, smatra se jednim od najznačajnijih dela horor žanra. Ipak, King je godinama kritikovao Kjubrikov film.

Izvor: Index.hr

Stiven King prezire ovaj film Stenlija Kjubrika VIDEO
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Podeli:

Njegovo nezadovoljstvo proizašlo je iz činjenice da je Kjubrik napravio film prema sopstvenoj viziji, pomerivši se od Kingove originalne priče. Nije pročitao Kingov scenario i nije želeo da sarađuje s njim na novom.

Kjubrik je često adaptirao dela iz literature, verujući da su neki od najtalentovanijih pisaca bili bolji od tadašnjih scenarista. Njegov pristup adaptacijama omogućio mu je objektivno gledanje na priču.

"Ako pročitate priču koju je neko drugi napisao, dobijate neponovljivo iskustvo čitanja prvi put. To ne možete imati ako pišete originalnu priču", rekao je Kjubrik u jednom intervjuu, prenosi magazin Far aut (Far Out Magazine).

U adaptaciji Isijavanja pomogla mu je spisateljica Dijan Džonson, koja je njegov pristup opisala kao "vrlo intelektualan".

U dokumentarcu TCM-a A Night At The Movies: The Horrors of Stephen King, autor je govorio o telefonskom razgovoru s Kjubrikom. U tom razgovoru Kjubrik je rekao da misli kako su priče o duhovima zapravo optimistične, jer prikazuju život nakon smrti. Kada ga je King upitao misli li da je pakao optimističan, Kjubrik je odgovorio: "Ne verujem u pakao".  Ta izjava ukazuje na osnovne razlike između njih.

King je verovao u tradicionalne biblijske granice dobra i zla, dok je Kjubrik imao pesimističniju viziju horora. Njihovi stavovi o liku Džeka Torensa, kojeg igra Džek Nikolson, dodatno ističu te razlike. King je smatrao da je Torens dobar čovek koji se našao pod uticajem kosmičkih sila zla, dok je Kjubrik prikazao Torensa kao psihopatu.

King je Kjubrikov film uporedio s "prekrasnim kadilakom, ali bez motora", ističući da u filmu nema pravog razvoja lika.

Autor je toliko mrzeo Kjubrikovu adaptaciju da je 1997. godine snimio trodelnu horor mini-seriju prema svom romanu. Iako je ta verzija bila vernija knjizi, nedostajala joj je Kjubrikova kinematografska umetnost. King je komentarisao: "To je ono što je pogrešno sa Kjubrikovim Isijavanjem – film nema srce ni dušu; nema središnje tačke priče. Napisao sam knjigu kao tragediju, a ovde izgleda kao da nema tragedije jer nema šta da se izgubi".

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Podeli: