Film/TV 0

29.08.2024.

17:45

Velikan nemačke kinematografije dobija evropskog Oskara za životno delo

Vim Venders, velikan nemačke kinematografije, poznat po filmovima kao što su Pariz, Teksas i Krila želje, dobiće evropskog Oskara za životno delo, odnosno nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za izvanredan opus.

Izvor: Index.hr

Velikan nemačke kinematografije dobija evropskog Oskara za životno delo
Profimedia

Podeli:

Venders (79) će dobiti tu čast na ceremoniji dodele Evropskih filmskih nagrada 7. decembra u Lucernu u Švajcarskoj, saopštila je EFA.

Venders je rođen u Dizeldorfu 1945. godine, a trenutno živi u Berlinu. Snimio je desetine igranih i dokumentarnih filmova od svog debitantskog ostvarenja Leto u gradu 1970. godine.

Dobitnik je Zlatne palme na festivalu u Kanu 1984. za film Pariz, Teksas, a novi uspeh postiže tri godine kasnije sa berlinskom ljubavnom pričom Krila želje. Njegov dokumentarni film o kubanskoj uličnoj muzici iz 1999. Buena Vista Sošal Klub takođe je dobro primljen među publikom i filmskim kritičarima. Nekoliko je puta bio nominovan za Oskara, uključujući i za prošlogodišnji film Savršeni dani. Film o čistaču javnih toaleta u Tokiju bio je u konkurenciji za nagradu za najbolji međunarodni igrani film, ali je Venders ostao praznih ruku.

Venders je jedan od osnivača Evropske filmske akademije i bio je njen predsednik od 1996. do 2020. godine.

"Ovom nagradom slavimo izvanredan opus Vima Vendersa koji nastavlja da istražuje i eksperimentiše znatiželjnog oka i otvorenog uma", rekao je u izjavi Matijs Vouter Knol, izvršni direktor Evropske filmske akademije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: